Ingrid Bergman pryder filmfestivalen i Cannes officiella affisch 2015. Foto: Festival de Cannes

Ingrid Bergman hyllas i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

När den 68:e filmfestivalen i ordningen går av stapeln är det med Ingrid Bergman i huvudrollen.

Årets filmfestival i Cannes har ett svenskt tema. Varje år står en särskild filmpersonlighets gärning i fokus, och i år har den anrika festivalen valt den svenska skådespelerskan Ingrid Bergman.

Valet sammanfaller med att Bergman i år skulle ha fyllt 100 år, och förutom att pryda årets affisch kommer jubileet markeras med att en hel sektion av festivalen vigs åt filmstjärnans gärning.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Dokumentär i fokus

Stig Björkmans dokumentär ”Jag är Ingrid”, som gjordes tillsammans med skådespelerskans dotter Isabella Rossellini, kommer att visas under sektionen ”Cannes classics”. Filmen är ett personporträtt av Bergman, baserat på dagböcker och hennes egna flitiga filmdokumentaion av vardagen och barnens uppväxt. ”Jag är Ingrid” har svensk premiär den 28 augusti, på Ingrid Bergmans födelsedag.

En svensk ikon

”Ingrid Bergman var en modern ikon, en frigjord kvinna, en modig skådespelerska och en galjonsfigur för den nya realismen”, skriver juryn i sin motivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2015

Mer i ämnet