Foto: SF

”Mad Dog: From Chaos to Comeback”

Uppdaterad
Publicerad

MMA-fightern Reza Madadi fall och comeback har blivit film, och Kristoffer Viita blir ”Rocky-bölig” inför en proffsig och ovanligt känslig sportdokumentär.

2013 var Reza Madadi en av flera lovande svenska UFC-fighters. Men proffsligan för mixed martial arts klippte kontraktet direkt efter att Reza åkt fast i en smash-n-grab kupp av en väskbutik på Stureplan i Stockholm. Dokumentären ”Mad Dog: From Chaos to Comeback” följer med honom in på kåken och vidare på den långa hårda vägen tillbaka till buren.

Första halvan av ”Mad Dog” pumpar upp adrenalinet när vi följer rånet genom övervakningskameror och hör om biljakten som följde. Allt får ett abrupt slut och efteråt är Reza både irriterad och ångerfull. Han erkänner att han var inblandad, men som hälare. Bevisen för att han skulle varit på plats vid själva rånet är förbluffande svaga, och ur Rezas perspektiv har han dömts extra hårt av både rättssystem och media på grund av sitt kändisskap.

Filmrecensioner

Han åker in i samma veva som han blir pappa och det märks att skulden och skammen väger tungt på hans axlar. ”Jag kände mig äcklad av mig själv” säger han, men det hade varit skönt med mer klarhet kring brottets bakgrund. Varför riskerade han så mycket?

Madadi får berätta sin historia som han ser den, vilket är spännande, men ger filmen ett lite onödigt subjektivt perspektiv.

”Mad Dog” går i övrigt ganska djupt, tillbaka till Rezas barndom i Teheran och all stryk han fick från sin bror, någonting Reza i efterhand reflekterar över som en anledning till varför han blivit en så bra och uthållig fighter. Han berättar också om hur han som ung drömde om en karriär inom polisen men ändrade sig efter att en piketpolis sagt åt honom att ”åka tillbaka dit du kommer ifrån”.

Andra halvan av dokumentären skildrar upptakten till två comebackmatcher efter att Reza mot alla odds fått ett nytt kontrakt med UFC.

”Mad Dog” är överlag en proffsig och ovanligt känslig produktion för att vara en sportdokumentär. Mindre fokus på match och strategi och mer på en fighters inre liv under hans tuffaste period i livet.

För MMA-fans lämnar den kanske en viss teknisk nördighet att önska, men det är svårt att inte bli ”Rocky”-bölig när Reza förlorat allt och ändå frenetiskt lyfter stockar och stenar ute i snön på den öppna anstalten i Asptuna. 

”Mad Dog: From Chaos to Comeback”

Betyg: 3

Regi: Mauri R. Chifflét, Martin Sandin

Med: Reza Madadi, The Mauler, David Bielkheden m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet