Bättre än ”Ghosthunters” och ”Det Okända” Foto: UIP

Nya spökjägare polariserar

Uppdaterad
Publicerad

”Ghostbusters” uppdaterar spökpatrullen för 2016.

Det har varit en obehaglig upptakt till den här rebooten. Sedan det annonserats att nya ”Ghostbusters” skulle spelas av kvinnor har en armé av äggkonton, ledda av trolldemagoger på twitter, exploderat i impotent raseri. Det är deprimerande hur en så trivial kompiskomedi kan bli föremål för bisarr politisering.

Som av en slump är skurken i nya filmen nästan stereotypen för en ensam tangentbordskrigare. En störig snubbe med narcissistisk personlighetsstörning som hatar sin samtid men hängett sig åt att bringa fram en ny världsordning genom att släppa lös spöken i världen (snarare än genom att sitta och skriva arga tweets). Men egentligen kommenterar den nya uppsättningen ”Ghostbusters” inte nätdreven, annat än i en kul scen där spökjägarna läser kommentarer på ett av sina youtubeklipp och hittar intelligenta tankar som ”ain’t no bitches gonna hunt no ghosts”.

Filmrecensioner

Fysikprofessorn Erin Gilbert (Kristen Wiig) får sparken från prestigeuniversitet Columbia efter att hon setts på internet täckt i slime och skrikandes att hon sett ett spöke. Erin har inte så mycket val annat än att teama upp med sin mer paranormalt inriktade forskarväninna Abby (Melissa McCarthy) och hennes flummiga assistent Holtzmann (Kate McKinnon) för att bevisa sina andefynd för en värld av skeptiker. Tunnelbanevakten Patty (Leslie Jones) hakar på, med motiveringen att hon kan guida de andra runt i New York.

Det är kul att se ett nytt gäng freaks fånga spöken med uppdaterade livsfarliga prylar, men bäst är ändå hur Erin trippar på gränsen för sexuella trakasserier av deras dumsnygge sekreterare Kevin (Chris Hemsworth). Filmen är stundtals gapflabbig men har ibland för låg skämt-per-minut-ratio än vad vi vant oss från ett Paul Fieg-manus (”Bridesmaids”).

En annan mildare irritation som hejdar ett högre betyg är de tvångsmässiga gästspelen från tidigare Ghostbusters, men som av oförklarliga skäl spelar helt nya karaktärer.

I övrigt är det här en ganska lyckad upptining av en gammal klassiker. Varken mer eller mindre.

Ghostbusters

Betyg: 3

Regi: Paul Fieg

I rollerna: Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Leslie Jones

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet