Svenska stjärnskottet värvades av Sony vid 16 – nu har hon gjort sin första långfilm

Uppdaterad
Publicerad

Hon anställdes av Sony redan vid 16 års ålder och blivit känd för sina musikvideos. Knappt 25 år fyllda har Nikeisha Andersson nu också gjort sin första långfilm.

”Para knas” handlar om två förortstjejer, Sarah och Amida, som faller för lockelsen att få hänga med rikt folk.

De klär sig fint i stulna kläder och lever livet på Stockholms innekrogar. Men snart får de känna av äventyrets baksida.

– Man blir påverkad av allt som har med pengar att göra och det blir alla karaktärerna i filmen också, säger Nikeisha Andersson till Kulturnyheterna.

Ingen förortsskildring

Efter ”Måste Gitt”, ”Den enda vägen” och ”Dröm vidare” – alla med förortstema – kommer i höst även ”Para Knas”.

LÄS MER: ”Måste gitt” driver lekfullt med allt

Men Nikeisha Andersson vänder sig mot kategoriseringen ”förortsskildring” och tycker dessutom att hennes film skiljer sig avsevärt både från ”Måste Gitt” och ”Dröm vidare”.

– Fantastiska regissörer båda två (Ivica Zubak och Rojda Sekersöz, reds. Anm.) och all respekt till dem, men min film är inte som deras, säger hon.

– ”Para Knas” handlar inte specifikt om förorten eller innerstaden enbart, utan jag har verkligen försökt få med alla sorters människor: Årstalirarn, Tenstabrudarna, Stureplanstjejerna – alla.

Hon berättar också att hon velat ge filmen en amerikansk look.

”Det är tryck i klippet”

– Färgarna är inte grådassiga, det är tryck i klippet, säger Nikeisha Andersson som med sin speciella stil gjort henne till den efterfrågade regissör hon är.

För trots sin unga ålder är hon redan en veteran – mest känd för sina musikvideos. Hon värvades av Sony blott 16 år gammal – när hennes flashmobfilm ”Waka Waka” inspelad 2009 på Sergels Torg i Stockholm blev en viral succé. Resten är, som det heter, historia.

Nu har hon alltså gjort sin första Långfilm. En viktig film, tycker skådespelardebutanten Ellen Åkerlund som spelar Amida.

– Den är viktig just för att man har tagit tjejernas perspektiv och att man också visar upp det ”dåliga” med Stureplan, säger hon

”Para knas” har biopremiär i höst.

LÄS MER: ”Den enda vägen” har stort patos och god framåtrörelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.