Den felande boxen. Foto: Scanbox

”The Lunchbox”

Uppdaterad
Publicerad

Charmig feel-good som visar att vägen till en indisk mans hjärta går via ett oerhört intrikat transportsystem.

Filmen är nyttig. Eller kan i alla fall vara det. Den kan föra oss närmare en nationalitet eller mentalitet som vi annars aldrig skulle ha kommit i närheten av. Ge nya perspektiv, kort sagt.

Eller, som här, lite udda ”På spåret”-trivia

Filmrecensioner

Jag fastnar nämligen i obönhörlig fascination inför det här indiska feel-good dramats grundpremiss, som för en infödd Bombaybo sannolikt är lika självklar som en ko på gatan:

I denna multimiljonstad har man ett sedan länge rotat och mycket intrikat transportsystem som ser till att den lunchbox som hemmafrun tillreder på morgonen når mannen på hans kontor, lagom till lunch (om någon kom på tanken att istället ta med sig en macka till jobbet, skulle en hel industri rasa ihop).

Lådan hämtas upp i hemmet av en cykelburen man vars fordon är fullständigt överhängt av små matbehållare, buntas ihop med tusentals andra, lämnas på ett tåg där andra springpojkar tar över, forslas vidare över vida områden för att slutligen hamna hos rätt adressat.

Det är svårt att se att det skulle kunna fungera. Är detta kanske bara ett krystat sätt att skapa en spelplan för en kärlekshistoria? Nej, systemet existerar verkligen och fungerar tydligen alltid.

Till och med Kungen av England har sagt att det är en genial konstruktion, vilket en av boxbärarna stolt hävdar.

”Det kan inte bli fel!” säger han också.

Men det kan det alltså, vilket gör att en uttråkad och hunsad hemmafru får kontakt med en dyster, snart pensionerad änkling som blir helt till sig i trasorna när han av misstag får smaka på hennes kokkonster. De börjar kommunicera via små lappar invikta i lådan (som underligt nog fortsätter att hamna fel…) och en platonsk romans tar så sakteliga form.

”The Lunchbox” är som kanske anas ingen banbrytande upplevelse, och visst uppstår det viss repetition i alla turer mellan kök och mage, men i grunden får vi ändå ett charmigt och godmodigt besök i ett långtbortistan som visserligen har helt andra sociala, logistiska och relationsmässiga strukturer, men där den psykologiska kärnan är universell:

Utan kärlek och uppskattning vissnar man.

”The Lunchbox”

Betyg: 3

Regi: Ritesh Batra

I rollerna: Irrfan Khan, Nimrat Kaur, Nakul Vaid m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet