Bilden på Pernilla Wahlgrens Instagram-konto har fått kritik från flera håll. Foto: Skärmdump Instagram

Göta Lejon anklagas för rasism

Publicerad

Svenska skådespelare klädde ut sig till geishor och samurajer i en ny uppsättning av ”Det påstrukna förklädet”. Nu anklagas de för att återge rasistiska stereotyper.

Artisten Pernilla Wahlgren väckte oavsiktligt agg på torsdagen när hon laddade upp en bild ur sin nya föreställning ”Det påstrukna förklädet” på Göta Lejon i Stockholm.

”De tre samurajerna gör Göta Lejon osäkert!”, skrev Wahlgren under en bild på Instagram där hon och två kollegor är utklädda till geishor och mustaschprydda samurajer.

Det tog inte många minuter innan den första kritiken började dyka upp.

”Sluta klä ut er till andra folkslag”, kommenterar en upprörd användare under musikalstjärnans bild.

Yellowface-debatten

Kritiken är del av de senaste årens blackface och yellowface-debatt, som handlat om det historiska fenomenet av vita skådespelare som klär ut sig till etniska minoriteter i humoristiskt syfte. Det har kritiserats för att förstärka rasistiska stereotyper av flera debattörer på senare tid.

”Alltifrån Björn Skifs 'Gonggongen', Povel Ramels 'Sukiyaki' och Nile Citys 'Adoptivpäronsketch'. Alla dessa yellowfaces”, skriver en annan användare under bilden.

Förstår inte kritiken

Produktionen bakom föreställningen menar att kritikerna missförstår bilden. Pernilla Wahlgren svarar på Instagram att ”Det påstrukna förklädet” handlar om det tidiga 1900-talets musikalkomedier, och att de i en del av föreställningen spelar de skådespelare som medverkade i föreställningen ”Näktergalen” på 20-talet.

Åsa Holmgren är producent för föreställningen och ser ingen grund till kritiken:

– De har inte sett vår musikal, då skulle de nämligen förstå att vi absolut inte driver med något folkslag, säger hon till Kulturnyheterna.

Hon tillägger att hon tycker att det är väldigt olyckligt om människor reagerar på det här sättet, men att de borde se musikalen innan de uttalar sig.

– Vi driver med alla människor. Pernilla Wahlgren driver med dumma blondiner. Kim Sulocki driver med bilden av den italienska casanovan. Allt är en parodi.

– Det är ett svårt klimat just nu men den här föreställningen är verkligen inte rasistisk, säger Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.