Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grekland vill att den del av Parthenonfrisen som finns på British museum i London återlämnas till Akropolismuseet i Aten. Foto: Kirsty Wigglesworth

Grekland erbjuder kulturskatter – om de får tillbaka skulpturer

Publicerad

Konflikten om Parthenonskulpturerna har pågått i 200 år. Nu säger Greklands kulturminister Lina Mendoni att de är beredda att låna ut några av sina finaste skatter till British museum om de återlämnar skulpturerna.

Skulpturerna utgör en del av Parthenonfrisen. I dagsläget finns 75 meter av frisen på British Museum i London och 50 meter på Akropolismuseet i Aten.

– Om skulpturerna återförs till Aten är Grekland beredd att anordna roterande utställningar av viktiga antikviteter som skulle fylla tomrummet, säger Lina Mendoni till The Guardian.

Vilka antikviteter det i sådana fall skulle handla om är ännu oklart, men enligt Mendoni skulle det handla om kulturskatter med potential att dra stor publik till British museum.

”Som att skära Mona Lisa i två delar”

Den långdragna konflikten om Parthenonskulpturerna tog ny fart tidigare i år när Greklands premiärminister Kyriakos Mitosakis i en tv-intervju jämförde uppdelningen av frisen med att skära Mona Lisa i två delar. Det uppskattades inte av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak som med kort varsel ställde in ett planerat möte med sin grekiske kollega i London.

British museums ordförande George Osborne har flera gånger antytt att en kompromissuppgörelse med Grekland kan vara på gång och har lovat att samtalen kring skulpturerna ska fortsätta trots det svåra diplomatiska läget som uppstod i och med Sunaks vägran att träffa Mitsotakis.

fakta PARTHENONFRISEN

Frisen består av 2500 år gamla marmorskulpturer som var en del av Parthenontemplet på Akropolisklippan i Aten. Templet byggdes cirka 400 år före Kristus och är ett av västerländsk kulturs mest kända monument.

Under tidiga 1800-talet fördes 75 meter av den ungefär 160 meter långa frisen bort av den brittiska adelsmannen och diplomaten Thomas Bruce, earl av Elgin och placerade dem i Storbritannien.

Grekland har länge försökt få tillbaka skulpturerna som idag är en del av British museums samling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.