Greklands premiärminister och skulptur

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Greklands premiärminister om Parthenonfriserna i klippet: ”Som att klippa Mona Lisa itu”. Foto: BBC/Reuters

Skulpturbråk mellan Grekland och Storbritannien trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten om Parthenonfriserna från Akropolis har tagit ny fart och orsakat en diplomatisk incident mellan Storbritannien och Grekland.

Ett möte mellan ländernas premiärministrar ställdes in med kort varsel.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis har trappat upp kampanjen för att få hem de så kallade Parthenonfriserna som togs ned från Akropolis i Aten och fraktades till Storbritannien och British Museum i början av 1800-talet.

Det uppskattas inte av Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, som med kort varsel ställde inte ett planerat möte med sin grekiske kollega i London efter en tv-intervju med BBC.

”Missnöjd”

Mitsotakis meddelade att han var ”missnöjd” med Sunaks agerande.

I tv-intervjun avfärdade den grekiske premiärministern ett kompromissförslag som lanserats och som går ut på att de antika friserna skulle delas mellan Storbritannien och Grekland.

– Det vore som dela Mona Lisa och ha ena halvan på British Museum och den andra halvan på Louvren, sade Mitsotakis till BBC.

Friserna köptes 1801–02 för 35 000 pund på uppdrag av britten lord Elgin som fick tillstånd av Osmanska riket, som då styrde Grekland, att föra ut de antika föremålen ur landet. Därmed hävdar britterna att de antika föremålen inte är stulna.

Tom plats

Grekland har länge velat få tillbaka friserna och har demonstrativt gjort i ordning en tom plats redo för föremålen på det museum i vid Akropolis i Aten som öppnade 2009.

British Museum har liksom andra institutioner i västvärlden kommit under ökat tryck att lämna tillbaka föremål som tagits från olika delar av världen genom århundradena. Men en brittisk lag från 1963 förbjuder bortförande av föremål från museets samlingar.

Ett sätt att komma runt det vore att låna ut föremålen till Grekland. Det är en lösning som den brittiske oppositionsledaren Keir Starmer förespråkat. Han valde att träffa Mitsotakis under besöket i London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.