P O Enquist är en av de författare vi ser fram emot inför bokvåren 2013. Foto: Scanpix

...Och här är böckerna att se fram emot i vår

Uppdaterad
Publicerad

Ett späckat bokår är förbi, och nu är det nu dags att blicka fram mot nästa. Kulturnyheterna listar några av de mest intressanta böcker du har att se fram emot i vår.

P O Enquist: ”Liknelseboken”

Den senaste boken från giganten P O Enquist var den självbiografiska ”Ett annat liv”. I vår återkommer han med kärleksromanen ”Liknelseboken”, som ges ut i mars.

Jonas Gardell: Sjukdomen

Han kan svårligen toppa framgångarna under 2012, men Jonas Gardell lär ha fullt upp ändå. Under året kommer de två sista delarna i trilogin ”Torka aldrig tårar utan handskar”. Den första, ”Sjukdomen”, redan i januari.

Alice Munro: ”Brinnande livet”

Den skygga men hyllade kanadensiska novellisten Alice Munro kommer med en ny novellsamling i mars. Och kanske är det dags för det där efterlängtade Nobelpriset? Den som lever får se.

Athena Farrokhzad: ”Vitsvit”

Poeten och kritikern Athena Farrokhzad återkommer ofta till frågor om makt, rasism och våld. I januari kommer hennes första diktsamling på Bonniers, en serie dikter som enligt förlaget kretsar kring migration och revolution.

Kristian Lundberg: ”En hemstad”

Kristian Lundberg skildrar Malmö och klassresor i sin nya roman, som kommer i april. Samtidigt håller vi utkik efter filmatiseringen av Lundbergs grundligt hyllade underklasskildring ”Yarden”.

Merethe Lindström: ”Saknade”

Under 2012 invigde hon bokmässan i Göteborg och fick rungande applåder och priser för ”Dagar i tystnadens historia”. Nya romanen, som kommer i mars, handlar om en villrådig barnpsykolog.

Liao Yiwu: ”För en sång och hundra sånger”

Den kinesiske dissidenten skapade stort rabalder i samband med Mo Yans besök i Stockholm. Nu kommer han med ett vittnesmål från sin egen tid i fängelset.

Lisa Bjurwald: ”Skrivbordskrigarna”

Hotfulla kommentarer från extremister är ständigt aktuellt, det visar inte minst hoten mot Åsa Linderborg nyligen. I januari ger journalisten Lisa Bjurwald ut en granskning av hatarna.

Åke Ortmark: ”Makten och lögnen”

Legendaren Åke Ortmark lägger korten på borden i en ny bok om sin tid i televisionens Sverige. Memoar, självbiografi och murvelhistoria i en och samma bok.

Håkan Ennart: ”Åldrandets gåta”

Människan blir bara äldre och äldre. Men varför? Och hur kommer det att påverka våra liv? Vetenskapsjournalisten Håkan Ennart borrar sig djupt ned i en av våra stora framtidsfrågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.