Zelda-seriens huvudperson Link, pojken och Trico i ”The Last Guardian” och krigsguden Kratos var några av huvudpersonerna på årets E3-mässa. Foto: Nintendo/Gendesign/Sony

Här är de största spelnyheterna från E3 2016

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen avslutades E3, världens största spelmässa. Kulturnyheternas spelredaktör Joachim Sundell väljer några av de största nyheterna från spelvärldens motsvarighet till filmfestivalen i Cannes.

2016 går i uppföljarens tecken, i en bransch vars största aktörer allt mer tycks förlita sig på de säkra korten. Hur lovande spel som Titanfall 2, Maffia III och Watch Dogs 2 än tycks vara, är det med en viss avsaknad av innovation som E3 sammanfattas detta år.

Svenska Battlefield 1 (mer om det i klippet ovan) ser förvisso spännande ut i sin matinéfilms-tolkning av första världskriget, men grundkonceptet förblir detsamma: episka fältslag för flera spelare.

E3 2016

Av uppföljarvågen är det framförallt God of War som sticker ut. Här har man valt att helt frångå den ursprungliga trilogins testosteronkokande arkadaction, till förmån för en mer personlig berättelse om den åldrade Kratos relation till sin unge son. Äventyrsspelet som nu tycks blanda grekisk mytologi med The Last of Us andas visst hopp om förnyelse mitt i den konservativa kommersen.

Horizon – Zero Dawn

Grottmänniskor, dinosaurier – och robotar? Ett av förra årets vildaste koncept klarnade avsevärt under årets mässa. Utvecklaren Guerilla kombinerar här den fria vildmarken från Far Cry-serien med rollspelsdoftande actionelement ur The Witcher.

Spelets kvinnliga protagonist Aloy lämnar sitt hemby för att utforska en värld där mänskligheten gått under och ersatts av futuristiska, djurliknande maskiner. Gameplay-trailern ser lovande ut, men det är för tidigt att säga om Killzone-skaparens inträde i rollspelsgenren är en fullträff.

Legend of Zelda: Breath of the Wild

Tre år efter att spelet tillkännagavs kan Nintendo äntligen visa upp nästa del i den älskade spelserien. Breath of the Wild är en återgång till originalet, och låter på nytt Link utforska en enorm, öppen värld präglad av problemlösning och äventyrande.

Mycket står på spel för Nintendo när Zelda-serien nu återvänder. Den anrika speljätten har fått se sig omsprungen av Microsoft och Sony på senare år, och Breath of the Wild var en av få nyheter från företagets närmast parodiska presskonferens, där fyra personer satt i en soffa och småpratade medan de provspelade den nya titeln i närmare 60 minuter (!).

Resident Evil VII: Biohazard

Skräck är kanske den genre som har störst potential när spelen nu långsamt börjar inta virtual reality-världen. Samtidigt som Sony presenterade ett releasedatum för sin kommande VR-hjälm till Playstation 4 (16 oktober) visade man också upp Resident Evil VII, som blir skräckens intåg i den nya tekniken.

För oss som grät oss till sömns under 90-talet efter otaliga timmar i det allra första Resident Evil-spelets skräckkabinett är det både glädjande och traumatiskt med denna återgång till originalupplevelsen. Hur stor del av spelet som kommer vara i VR har inte framgått, men lyckas spelstudion Capcom förmedla den trovärdiga känslan av att befinna sig i en hemsökt herrgård kan detta bli en efterlängtad nystart för kultserien.

The Last Guardian

Den oändliga historien ser ut att få ett slut, till oerhörd glädje för oss som gett upp flera gånger om under ”The Last Guardians” snart tioåriga utveckling. Den 25 oktober är det dags för Femito Uedas andliga uppföljare till kultförklarade ”Shadow of the Colossus” och ”Ico”.

I rollen som en ung pojke försöker spelaren hitta ut ur en labyrintliknande, enormt slott. Till sin hjälp har han den mytologiska jättevarelsen Trico, en sorts hybrid mellan en fågel och en hund, och bilderna ur spelet hittills ser lovande ut. Förväntningarna för denna stämningsfulla saga är med andra ord fortfarande på topp, den långa väntan till trots.

I klippet ovan hittar du en krönika om årets mässa. Flera svenska studios var också på plats i år, hur det gick för dem kan du läsa mer om här. Missa heller inte vår rapportering om Microsofts nya Xbox-konsoler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E3 2016

Mer i ämnet