Svenska ”Fe” och ”Battlefield 1” är två av mässans stora snackisar såhär långt. Det förstnämnda kommer i spåren av svenska ”Unravels” framgångar efter förra årets mässa. Foto: Zoink/Dice/Coldwood

Svensk succé på världens största spelmässa

Uppdaterad
Publicerad

Som en filmfestival i Cannes med extra allt, eller en bokmässa på steroider. Idag slog E3, världens största spelmässa, officiellt upp portarna. Redan nu finns tre svenska titlar bland årets stora nyheter.

Electronic Entertainment Expo (E3) har i åratal fungerat som branschens årliga skyltfönster för stora spelhändelser: Under fem dagar presenteras i stort sett alla nyheter för det kommande året, och 2016 är inget undantag.

Redan nu har flera av speljättarna – däribland Sony, Microsoft, EA och Bethesda – hållit sina presskonferenser – och Sverige finns med bland de stora snackisarna.

E3 2016

Bland årets nyheter finns den svenska indietiteln ”Fe”, av Göteborgsbaserade studion Zoink Games. I ”Fe” intar du rollen som en liten rävliknande varelse, ensam i en sagoskog som åkallar svensk fauna. Du utforskar det drömlika, purpurskimrande landskapet och kommunicerar med dess både hotfulla och hjälpsamma varelser med hjälp av sång.

Yarny är tillbaka

Stämningen påminner inte så lite om en av förra årets mest omtalade titlar, det svenska äventyrsspelet ”Unravel”. Dess stickade huvudperson Yarny charmade en hel värld på E3 2015, med en spelvärld hämtad ur Västerbottens djupa skogar.

Precis som ”Unravel” är ”Fe” ett försök för utgivaren Electronic Arts att hitta in i den allt mer lukrativa indiespelvärlden. EA presenterade ”Fe” som en del av deras nya satsning EA Originals, en plattform som ska fokusera uteslutande på att finansiera och ge ut lovande indietitlar. Nyligen kom också nyheten att svenska Coldwood Studios kommer att göra en uppföljare till just ”Unravel”.

Första världskriget i fokus

Även från svenska storstudios kom flera nyheter. Dice, som under det gånga året släppt Star Wars-spelet ”Battlefront” avslöjade att de kommer ge ut en uppföljare under 2017 till den miljonsäljande titeln.

Samtidigt visade man upp sin kommande storsatsning ”Battlefield 1”, en uppdatering på studions populära spelserie med fokus på taktisk, modern krigsföring. I sin nya titel går man bakåt i tiden till första världskriget, och presenterade på E3 fler detaljer i spelet som blandar skyttegravar, ridande soldater, zeppelinare och röda baroner till ett matinéfilmsdoftande slagfält för flera spelare.

Malmöbaserade Massive Entertainment presenterade också ett antal uppdateringar och expansioner till sin post-apokalyptiska actionspel ”The Divison”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E3 2016

Mer i ämnet