Phil Spencer under Microsofts presskonferens. Foto: TT

Microsoft lanserar ny Xbox

Uppdaterad
Publicerad

Microsoft presenterar nu den nya konsolen Project Scorpio. Den nya hårdvaran ses som ett motdrag i konsolkriget mot Sonys Playstation 4, som har varit marknadsdominerande sedan 2013.

Spelmässan E3 är i full gång, och under veckan har en lång rad nyheter presenterats av branschens största utvecklare. På Microsofts presskonferens under tisdagskvällen avslöjade speljätten att man kommer att lansera en helt ny Xbox till jul 2017: Project Scorpio.

– När den släpps nästa år kommer det vara vår kraftfullaste konsol hittills, sa Xbox vd Phil Spencer under presskonferensen.

E3 2016

Microsoft tyckte hårt på den kommande konsolens tekniska specifikationer, och utlovade bland annat 4K-upplösning, sex teraflop i datorkapacitet och stöd för virtual reality. Någon modell av konsolen, eller bilder på hur spel faktiskt kommer att se ut på den, visades däremot inte upp.

Konsolen beskrivs som en ”medlem i Xbox One-familjen” och kommer att kunna visa spel från Xbox One, något som pekar på att det rör sig mer om en sorts uppgradering än en helt ny konsol.

Motdrag i konsolkriget

Beskedet är inte oväntat, det har ryktats om att Microsoft kommer lansera en ny version av Xbox One under våren. I synnerhet sedan uppgifterna om att Playstation 4, av ärkekonkurrenten Sony, sålt nära dubbelt så många konsoler sedan de rivaliserande konsolerna lanserades 2013 (40 miljoner exemplar mot 20 miljoner, enligt International Business Times).

Flera branschanalytiker har sedan beskedet tolkat Microsofts drag som ett försök att knappa in på Sonys försprång, de båda konsoltillverkarna har tävlat om spelarna sedan 2001, då Microsoft lanserade sin första Xbox.

Parallellt med nyheten om Project Scorpio meddelade Microsoft att man kommer att släppa version av Xbox One i höst som är mindre till storleken, men med något större lagringsutrymme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

E3 2016

Mer i ämnet