Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I sociala medier har den isländska artisten Hera Björk fått kritik för att hon ska tävla i Eurovision song contest. Hör vad hon har att säga i videon. Foto: Hera Björk/”Scared of heights”

Islands Hera Björk: ”Inte upp till Eurovision eller Island att få stopp på kriget”

Publicerad

Den politiska debatten om Eurovision song contest blir allt mer intensiv. EBU har riktat kritik mot kampanjer i sociala medier som vill få artister att bojkotta tävlingen på grund av Israels medverkan. En av artisterna som känt av pressen är Islands representant Hera Björk.

Det var 14 år sedan Hera Björk tävlade i Eurovision senast. 2010 kom hon på nittonde plats med bidraget ”Je ne sais quoi”.

Nu ställer hon upp med ”Scared of heights”, efter att ha vunnit Islands motsvarighet till Melodifestivalen, Söngvakeppnin.

Eurovision song contest 2024

En ”Eurovisionveteran” som tidigare medverkat som både sångcoach och körsångare i tävlingen.

”Har varit svårt för alla artister”

Men att ställa upp igen har inte varit helt självklart, berättar hon.

– Med situationen i världen är det många som är emot att Eurovision song contest hålls i år. Jag respekterar att alla har rätt till sina egna åsikter men det har varit svårt för alla artister. Vi måste vara starka i oss själva, våra låtar och värderingar.

På Island har 10 000 personer skrivit under ett upprop med krav om att landet ska bojkotta tävlingen om Israel deltar. Men Hera Björk är säker på att hon vill ställa upp.

– Det är inte upp till Eurovision-communityt eller Island att få stopp på det här kriget, säger hon.

Hör mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet