Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
RÚV-chefen: ”Vi måste lyssna på folket” Foto: RUV

Oklart om Island ska delta i Eurovision – bestäms i samråd med vinnaren

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om Island ska delta i Eurovision song contest kommer att fattas efter den nationella tävlingen Söngvakeppnin, skriver isländska public service-bolaget RÚV.

I Island har det förekommit omfattande kritik mot Israels deltagande i Eurovision med anledning av kriget i Gaza, skriver RÚV.

RÚV:s chef Stefán Eiríksson säger att han och flera av artisterna är bekymrade.

Eurovision song contest 2024

– 10 000 personer här på Island har skrivit under ett upprop som kräver att vi bojkottar Eurovision om Israel deltar. Det är såklart något vi måste ta med i beräkningarna, säger han till Kulturnyheterna.

”RÚV bestämmer”

Beslutet om Island ska delta i Eurovision kommer att fattas först efter att Söngvakeppnin avgjorts, i samråd med vinnaren. Besked kommer därför först i mitten av mars.

Blir det upp till vinnarbidraget om Island ska delta eller inte?

– Det är såklart RÚV som bestämmer, vi kommer att väga in flera saker innan vi bestämmer oss och vi kommer såklart att prata med artisten, säger Stefán Eiríksson.

Söngvakeppnins deltagare presenteras på lördag och deltagarna har informerats om upplägget och har accepterat det.

Tidigare protester i Finland

1300 finländska musiker har tidigare i januari protesterat mot Israels medverkan i Eurovision. Finska public service-bolaget Yle skriver till Kulturnyheterna att man håller ett öga på situationen och för samtal med EBU, men det finns inga beslut om att inte delta just nu.

EBU, samordningsorganisation för de deltagande public service-bolagen och arrangör för Eurovision, har sagt att det inte finns några planer på att utesluta Israel och att israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet