Bilden föreställer publikhavet när Israel framförde låten ”Unicorn” under finalen i Eurovision Song Contest i Liverpool 2023. Foto: Jessica Gow / TT

Eurovision-arrangören: Israel får tävla i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inte aktuellt att utesluta Israel från att tävla i årets Eurovision Song Contest i Malmö. Det slår arrangören EBU fast.

Medlemmarna i den europeiska radio- och tv-unionen EBU som arrangerar Eurovision, bedömer att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta i tävlingen.

”Eurovision Song Contest är en tävling mellan public service-organisationer från hela Europa och Mellanöstern som är medlemmar i European Broadcasting Union (EBU). Det är en tävling för programföretag – inte regeringar – och det israeliska tv-bolaget har deltagit i 50 år”, säger EBU i ett uttalande.

EBU säger sig också vilja värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

– Att Israel ska vara med har varit klart sedan i mitten av december då EBU kommunicerade det. Vi planerar vidare på samma sätt som beslutat, säger Karin Karlsson, Malmö stads projektledare för Eurovision.

Arrangören säger också att beslutet är i linje med hur de internationella idrottsförbunden fortfarande välkomnar israeliska idrottare till stora tävlingar.

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren.

2022 kastades Ryssland ut ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina, ett beslut som Sverige och de övriga nordiska länderna då stödde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.