Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar om varför hon tycker att Israel bör portas från Eurovision. Foto: SVT

Dadgostar (V) vill porta Israel från Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

När Eurovision kommer till Sverige ska inte Israel få stå på scen. I alla fall om Vänsterpartiet får bestämma.

– Det passar sig inte helt enkelt i den folkfest vi vill att det ska vara, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar till SVT Nyheter.

Nooshi Dadgostar, som först talade med Aftonbladet om partiets hållning, menar att ett israeliskt deltagande i musiktävlingen borde stoppas på grund av situationen på Gazaremsan.

– Det här handlar inte om att göra politik. Det handlar om att inte skänka normalitet åt den situationen vi ser, säger V-ledaren till SVT Nyheter.

Eurovision song contest 2024

Jämför med Ryssland: ”Utreds för krigsbrott”

Det är Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) som bestämmer vilka länder som får delta i tävlingen. År 2022 uteslöt de Ryssland, efter protester från SVT tillsammans med andra tv-bolag.

– Det finns stora skillnader mellan Ryssland och Israel i hur konflikten ser ut och vad de är för typ av länder, säger Dadgostar och fortsätter:

– Det som de har gemensamt är att de båda utreds för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Sydafrika menar att Israel begår folkmord i Gaza och har anmält landet till Internationella domstolen. Just nu pågår rättegången.

– Vi kan varje dag se att situationen på Gazaremsan är fruktansvärd. Att ha en scen för en sådan stat mitt i vimlet av glädje, musik, gemenskap och underhållning – det är inte värdigt, och inte lämpligt, säger Dadgostar.

Har ni stöd bland de andra riksdagspartierna?

– Ja men det hoppas jag på.

Moderaterna: ”Billiga inrikespolitiska poänger”

Mattias Karlsson, gruppledare för Moderaterna, menar att Dadgostars utspel handlar om att ”plocka billiga inrikespolitiska poänger och tillfredsställa interna kritiker”:

”Nooshi Dadgostar har återkommande kritiserats i mycket hårda ordalag i de egna leden. Jag antar att hon blir nervös när medlemmarna kallar henne fegis och kräver hennes avgång. Det här utspelet är ett försök att blidka krafter som hon inte borde befatta sig med – i alla fall inte om hon vill vara en anständig politiker” skriver han till SVT.

Miljöpartiet skriver i ett svar att partiet ”inte har tagit ställning”. Socialdemokraterna avböjer att uttala sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet