Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Zoe Jay om reglerna för att ett land inte ska få tävla i Eurovision song contest. Foto: TT/SVT

Eurovisionforskaren: ”Osannolikt att Israel utesluts”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer protester från flera håll om Israels medverkan i årets Eurovision song contest. Men trots kritiken har arrangören EBU meddelat att det inte är aktuellt att utesluta landet. Eurovisionforskaren Zoe Jay går igenom vilka regler som gäller för att ett land ska kunna uteslutas från musiktävlingen.

I veckan kom EBU med ett uttalande om att det inte är aktuellt att utesluta Israel från årets tävling, då de bedömer att det israeliska public service-bolaget KAN uppfyller alla krav för att få delta.

Eurovision-arrangörens beslut har mötts med kritik. Bland annat har det väckt politisk debatt i Sverige, då Vänsterpartiet vill stoppa israeliskt deltagande i musiktävlingen. Liberalerna menar dock att det är ”symboliskt fel” att porta landet.

Eurovision song contest 2024

”Ingen utbredd kritik på regeringsnivå”

I musiktävlingen finns dock en historia om att utesluta länder. 2022 kastades Ryssland ut på grund av invasionen av Ukraina och 2021 diskvalificerades Belarus bidrag då det hade ett politiskt budskap.

Zoe Jay, som är forskare i europeisk rätt, identitet och historia vid Helsingfors universitet har fokuserat på bland annat Eurovision song contest. Hon menar att det är rätt så osannolikt att Israel inte kommer få tävla.

– Det finns ingen utbredd kritik på regeringsnivå om Israels medverkan, till skillnad från hur det var med Ryssland, säger Zoe Jay.

Hör mer från Eurovisionforskaren Zoe Jay om vilka regler som gäller för att ett land inte ska få tävla i Eurovision song contest i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet