Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borde Israel få vara med i Eurovision? Joar Forsell(L), och Håkan Svenneling(V), har motsatta åsikter. Foto: SVT

Vänsterpartiet: Eurovision kommer att bli en politisk arena

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören av Eurovision Song Contest meddelade på torsdagen att en uteslutning av Israel inte är aktuellt. Vänsterpartiet, som velat stoppa landets medverkan i tävlingen, är besvikna över nyheten:

– Det gäller nu att öka pressen för att få slut på kriget. Då kan inte Eurovision bli en plattform för Israel, säger Håkan Svenneling (V).

Israels medverkan i Eurovision har väckt protester från flera håll. I dag meddelade arrangören EBU att det trots kritiken inte är aktuellt att utesluta dem ur tävlingen. Vänsterpartiet, som menar att ett israeliskt deltagande i musiktävlingen borde stoppas, är besvikna över beslutet.

– Det vi ser nu i Gaza är en fullständig humanitär katastrof. Vi kan inte låta Israel få möjligheten att föra ut sin propaganda i samband med Eurovision som ska vara en folkfest, säger Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling i SVT:s Aktuellt.

Eurovision song contest 2024

L: ”Kan inte bli mer symboliskt fel”

Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, har sagt att uppamningar om bojkott av Israel är detsamma som att stödja Hamas. Det är en bild Håkan Svenneling inte delar.

– Vi är väldigt tydliga i att Hamas attack måste fördömas. Det var en fruktansvärd attack. Men det vi nu ser Israel göra är att bedriva ett krig mot hela Gazas befolkning, inte mot Hamas.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Joar Forssell är av motsatt åsikt.

– Det här kriget inleddes med en massaker mot en musikfestival, sen har Israels försvarskrig kommit därefter. Nu vill Vänsterpartiet stoppa Israel från att delta i en musikfest. Det kan inte bli mer symboliskt fel.

Hör debatten i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet