Tintin-böckerna blir kvar på Serieteket på Kulturhuset i Stockholm. Foto: Scanpix

”Väldigt svårt att förstå”

Uppdaterad
Publicerad

Utrensningen av alla Tintin-böcker från ungdomsbiblioteket Tiotretton har väckt starka reaktioner. Nu får beslutet kritk av systerenheten Serieteket på Kulturhuset.

På seriebiblioteket Serieteket på Kulturhuset i Stockholm kommer samtliga Tintin-album att få stå kvar på hyllorna, försäkrar bibliotekarien och tf. verksamhetsledaren Ola Hellsten. Beslutet att ta bort samtliga Tintin-böcker från Kulturhusets barn- och ungdomsbibliotek Tiotretton gäller bara just den enheten, och Serieteket har aldrig varit med i diskussionen kring beslutet. 

-Jag kan ändå säga att jag är emot det här beslutet, säger Ola Hellsten.

Tintin på Kulturhuset

-Jag tycker att man generaliserar alldeles för hårt. Bilden man talar om, araber som sitter på flygande mattor och turkar som röker vattenpipa, finns i gammal barnlitteratur. Men den har egentligen ganska lite att göra med just Tintin.

”En handfull titlar kan diskuteras”

Att man tar den här diskussionen på ett barn- och ungdomsbibliotek som jobbar mot diskriminering är fullt förståeligt, tycker Ola Hellsten.

-Absolut, en trettonåring ska inte behöva möta araber med kroksablar i böckerna på ”sitt” bibliotek. Men det är bara en handfull titlar som behöver diskuteras, bland annat albumet ”Tintin i Kongo” som faktiskt aldrig har köpts in till Tiotretton. Det finns några andra titlar också som kan ses som rasistiska. Men att man tar bort alla Tintin-böcker har jag väldigt svårt att förstå.

Att till exempel Tintin-albumet ”Castafiores Juveler” tas bort med hänvisning till fördomar kan han inte se någon anledning till.

-I det albumet tar man ställning för romer, varför tar man bort det? säger Ola Hellsten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tintin på Kulturhuset

Mer i ämnet