Kammarrätten: Gävle får vara fristad

Uppdaterad
Publicerad

Nu kör kammarrätten i Sundsvall över förvaltningsrättens dom och ger Gävle rätten att skydda hotade konstnärer.

Det var Moderaterna i Gävle som protesterade mot kommunens beslut att agera fristad för förföljda eller hotade konstnärer. Och i den första instansen fick Gävlemoderaterna domen med sig.

Frågan är om Gävle överskridit ramarna för vad en kommun får ägna sig åt och om man gör utrikespolitiska ställningstaganden genom att bli medlem i fristadsorganisationen ICORN, som erbjuder skydd för hotade kulturarbetare.

Gävle som fristad

Kammarrätten i Sundsvall konstaterar att en kommuns befogenheter på kulturområdet förändrats under senare år och att det finns ”samhälleliga angelägenheter som kan betecknas som både statliga och kommunala”.

Tangerar utrikespolitiska området

Enligt domen från kammarrätten så är en ansökan om medlemskap i ICORN främst ett beslut inom kulturområdet, men att det också ”tangerar det utrikespolitiska området”.

Samtidigt menar domstolen att det är ICORN som fattar beslut om urval och vilka kriterier som ska användas för att utse personer som ska omfattas av fristadssystemet. Och den enskilda kommunen blir då inte heller avsändaren för den kritik som riktas mot de hotade fristadskonstnärernas respektive hemländer.

M: Kick åt kulturlivet

Gävlepolitikern Daniel Kvarnlöf (M) har varit motpart i fallet, men han är nu nöjd med att ett beslut har kommit.

– Ja, då är det i enlighet med lagen. Det vi ville utreda var om det här låg utanför den kommunala kompetensen, säger han till Kulturnyheterna.

Vad tycker du om att Gävle nu kan bli fristad?

– Det är väl bara bra om det kan innebära ett skydd för hotade personer och om det sen dessutom ger en kick åt kulturlivet i Gävle så är det bara bra.

Kan – men kommer inte – överklagas

Domen från kammarrätten kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Men det har inte Daniel Kvarnlöf några planer på.

– Jag var nöjd också efter den tidigare domen.

Men den kom ju fram till motsatt sak?

– Ja, men nu är saken prövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle som fristad

Mer i ämnet