Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas Riksorganisation. Foto: Pressbild.

KRO efter kammarrättens dom: Bara tuta och köra!

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas Riksorganisation (KRO), gläds över kammarrättens beslut att låta Gävle bli fristad för hotade konstnärer.

Förvaltningsrätten satte tidigare käppar i hjulet för Gävles planer att bli världens första fristadskommun för konstnärer. Men nu har alltså kammarrätten rivit upp det beslutet.

– Det här känns jätteroligt! Vi är otroligt glada och lättade. Nu har vi äntligen chans att gå vidare. Det betyder jättemycket för alla som har engagerat sig, både konstnärer och kommunen, att vi nu kan ta emot hotade konstnärer i Sverige, säger hon till Kulturnyheterna.

Gävle som fristad

Varför är det här viktigt för KRO?

– Det är viktigt både för konstnärer och kommuner eftersom det tillför perspektiv. Det är inte bara att den hotade konstnären får fristad, det kommer också bidra till kommunerna. Man inte bara ger utan får också tillbaka.

– Det är otroligt positivt, tveksamheten och osäkerheten som funnits tidigare är nu undanröjd – nu är det bara tuta och köra!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävle som fristad

Mer i ämnet