Danska kungligheterna prinsessan Marie och prins Joachim samt före detta statsminister Lars Løkke Rasmussen uppges ha utsatts för övervakning av Se & Hör. Foto: TT bild

Kändisar olagligt övervakade av skvallertidning

Uppdaterad
Publicerad

I en nyutkommen roman av den före detta Se og Hør-medarbetaren Ken B. Rasmusson avslöjas en systematisk olaglig övervakning av kända danskars kreditkort, rapporterar BT.

Även om boken ”Livet, det forbandede” är en fiktiv berättelse om vardagen på en veckotidning ska övervakningen enligt Ken B. Rasmussen pågått på riktigt. Anklagelser som enligt BT bekräftas av ytterligare medarbetare på tidningen.

Dansk medieskandal

Statsministern och kungligheter drabbade

De danska kungligheterna prins Joachim, prinsessan Marie och prins Henrik, men även föredetta statsminsitern Lars Løkke uppges vara bland de vars kreditkort övervakats. En övervakning som enligt författaren skett mellan 2008-2012.

– Om det är sant så är det skrämmande och skandalöst på alla sätt och vis och måste ha konsekvenser för involverade journalister och chefredaktörer, säger Lars Løkke till BT.

Chefredaktör kände till källan

Se og Hør ska enligt anklagelserna ha köpt tjänsten av en IT-expert som arbetade på kreditkortsföretaget PBS (numera Nets). 

De fyra personer som varit chefredaktörer på tidningen från 2008 till i dag nekade först till att detta samarbete ska ha skett. Men efter att den före detta chefredaktören Henrik Qvortrup under tisdagen meddelade att han lämnar sitt nuvarande jobb som politisk kommentator på kanalen TV2 medger han också att han kände till källan.

– Min kunskap om denna källa var att han i vissa fall skulle kunna ge korrekt information till tidningen . Därför attesterade jag utgifter när de presenterades av de journalister som jag visste hade kontakt med källan. Däremot hade jag ingen kunskap om att källan hade skaffat sig uppgifterna olagligt , säger han till tv2.dk.

Polisen ser över anklagelserna

Enligt sajten Politiken tittar nu dansk polis över anklagelserna för att undersöka om de ska starta en utredning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansk medieskandal

Mer i ämnet