Camilla Henemark. Foto: Scanpix

Henemark kan stämma konstnären

Uppdaterad
Publicerad

Camilla Henemark, som avbildas naken i det omtalade kungamontaget, kan tänka sig att stämma Elisabeth Ohlson Wahlin. Det skriver hon i en debattartikel hos Expressen.

Tidigare har Camilla Henemark sagt till Kulturnyheterna att hon inte motstätter sig Ohlson Wallins provocerande konstverk, eftersom hon tycker att konstnärer ska få ha sin frihet.

Men i en debattartikel i dagens Expressen, med rubriken ”Gubbrörans munsbit kan också bli kränkt” menar Henemark att hon tänker stämma konstnären ifall kungen eller någon annan på bilden gör det först.

Kungamontaget som väcker debatt

Artistens syfte vore i så fall att ”pröva om [hon] har samma värde som andra i det svenska rättssamhället” – något som hon upplevde att hon inte hade när det publicerades falska porrbilder på 90-talet.

”Men medan de andra tilldömdes skadestånd för kränkningarna fick jag inte ett öre. Motiveringen var att jag saknade barn och har i andra sammanhang poserat naken och därför inte kunde kränkas”, minns Camilla Henemark i sin debattartikel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungamontaget som väcker debatt

Mer i ämnet