Christoph Felger och David Chipperfield ska utforma Nobel Center i Stockholm. Foto: Ute Zscharnt/David Chipperfield Architects

Så ska nya Nobel Center se ut

Uppdaterad
Publicerad

Sir David Chipperfields Berlinbaserade arkitektbyrå ska utforma nya Nobel Center i Stockholm.

På Blasieholmen i Stockholm ska Nobel Center byggas. Centret ska rymma utställningar, vetenskapskonferenser, ett bibliotek och annat Nobelpris-inspirerat, som kan utbilda och väcka nyfikenhet hos personer på ett annat sätt än skolan.

Målet är att man ska börja bygga 2015, och nu har en arkitektbyrå valts ut för att utforma arbetet.

Turerna kring Nobelcenter

”Oerhört stolta”

Det blir Berlinbaserade David Chipperfield Architects idé som ska ligga till grund för Nobel Center. Brittiska David Chipperfield och tyska Christoph Felger var de enda utländska arkitekterna som nådde det sista urvalet.

– Vi är mycket glada! Det har varit en lång process och vi har lärt oss mycket om platsen och institutionen. Det är inte helt enkelt att veta vad ett Nobelcenter ”borde” vara. Arbetet med projektet har varit en utmaning som verkligen hjälpt till att utveckla vår arkitektbyrå, säger David Chipperfield.

”Öppet och välkomnande”

David Chipperfield Architects idé har valts ut för sin öppenhet. De har valt att göra byggnaden ganska hög, för att få plats med en större park utanför. Fasaden kännetecknas av mässing och glas.

”Juryn anser att byggnaden har en lätthet och en öppenhet som är väldigt tilltalande. Det stämmer väl överens med Nobelstiftelsens uttalade ambition att skapa ett öppet och välkomnande center för allmänheten”, säger tävlingsjuryns ordförande Lars Heikensten.

Har retat upp Ulf Lundell

David Chipperfield är adlad hemma i Storbritannien och har jobbat med allt från museer och historiska byggnader till butiksinredningar och hotell.

I Sverige är han bland annat bekant för sitt och Antony Gormleys verk på Kivik art centre – ”En skulptur för den individuella upplevelsen av arkitektur” – som musikern Ulf Lundell har rasat mot. Lundell menar att skulpturen fungerade som ett utkikstorn, vilket lät konsthallsbesökarna kika in i hans hem.

Så ska det se ut

David Chipperfield Architects har skissat upp en idé för hur Nobelhuset, Nobels auditorium, Nobelträdgården eller -parken och Nobelgången ska se ut.

Titta själv i bildspelet som hör till denna artikel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet