S och SD säger ensamma nej till att anpassa den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI) till konstnärlig verksamhet. Foto: TT

Stor politisk enighet om bättre villkor för konstskapare

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga riksdagspartier och Fi anser att socialförsäkringssytemet bör förändras så att landets kulturskapare ska få lättare att ta del av trygghetssystemen. Men S och SD säger ensamma nej till att anpassa SGI:n till konstnärlig verksamhet.

OBS, texten är daterad. Socialdemokraterna meddelade senare att de svarat fel och att de istället är för en förändring när det kommer till den sjukpenningsgrundade inkomsten.

En ny enkät som tio bild- och formorganisationer står bakom visar att det råder total enighet bland de svenska partierna om att den pågående Socialförsäkringsutredningen bör lägga fram förslag som underlättar situationen för konstnärer och kulturskapare.

– Vi hade inte väntat oss att det skulle finnas en sådan stor uppslutning kring detta, säger Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas Riksorganisation, som tillsammans med nio andra organisationer skickat ut enkäten.

Katarina Jönsson Norling menar samtidigt att villkoren för konstskapare förändrats till det sämre år för år och att förändringar därför är nödvändiga.

– Det finns en enorm otrygghet här. Att man nu är ense bland alla partier om att göra något åt det här borgar också för att något kan hända, säger hon till Kulturnyheterna.

S och SD mot resten

Samma enkät visar också att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är det enda partierna som inte vill att den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI) ska anpassas till kulturskaparnas situation, som ofta präglas av oregelbundna inkomster och perioder där man är omväxlande anställd och egen företagare.

Är du förvånad över att S och SD hamnar på samma sida här?

– De svar vi fått handlar om att man säger sig inte vilja ha undantag från reglerna. Men i själva fallet hamnar ju konstnärerna utanför systemet som undantag som det ser ut nu.

Riksdagspartierna M, FP, C och V vill också att reglerna för a-kassan ändras så att det skapas ett utrymme för en viss konstnärlig verksamhet som egen företagare parallellt med ett jobb som anställd.

Vad är du mest glad över när du sett partiernas svar?

– Det är både glädjande och lite förvånande kanske att så många förstår den viktiga och centrala rollen som konsten spelar. Men sedan återstår det ju att se vilka konkreta åtgärder som kommer ut ur det här, säger Katarina Jönsson Norling till SVT.

I LO:s tidning tidning Arbetet kommenterar KLYS, KRO, KIF, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund enkätens resultat i en debattartikel. Där går även att se hela enkäten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.