S ändrar sig: ”Det kan hända att det blir fel”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna rapporterade tidigare i dag om att S och SD ensamma säger nej till att anpassa den sjukpenningsgrundande inkomsten (SGI) till konstnärlig verksamhet. Men nu meddelar partiet att de egentligen borde svarat ja.

En majoritet av riksdagspartierna tycker att socialförsäkringssystemet ska förändras så kulturskapare får bättre trygghet.

Det visar en ny enkät från tio bild- och formorganisationer. Men i samma enkät svarade Socialdemokraterna nej på en fråga som de i dag menar att de borde svarat ja på.

Tryckte på fel knapp

Enligt enkäten är majoriteten av riksdagspartierna överens om att det krävs en förändring. Men på den viktiga frågan om kulturskaparnas sjukpeng bör anpassas efter deras osäkra inkomster svarade Socialdemokraterna att de inte vill det, det svaret var ett misstag. 

Hur kan ni svara fel på en sådan här fråga och dessutom motivera den?

– Ja, det är väl så att vi får ett hundratals enkäter där svaret ska in med kort varsel och då kan det hända att det blir fel, men jag har träffat företrädare för kultursektorn och vi har arbetat med denna fråga i socialförsäkringsutredningen länge och vi vill förbättra trygghetssystemet för kulturarbetare. Idag är det väldigt många som trillar ur och inte får någon ersättning när man blir sjuk och det är inte acceptabelt, säger riksdagsledamoten Thomas Eneroth (S).

Hur vill ni förbättra för kulturarbetare?

– Framförallt handlar det om att man får en annan beräkning av inkomsten. De som har flera olika inkomstkällor hamnar i kläm. Vi kan inte ha en ordning där sjukförsäkringen bara fungerar för den som har ett fast jobb. Så det handlar både om hur det ska beräknas och inom vilken tidsram man ska beräkna SGI. Där får socialförsäkringsutredningen titta på olika alternativ, vi behöver hitta en lösning över blockgränserna och det tror jag att vi har goda möjligheter att göra.

– Om allt går som jag hoppas ska man i mitten av nästa mandatperiod ha ordentliga förbättringar för kulturarbetare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.