Danske prins Joachim hör till de kända danskar, vars kontokortsbetalningar Se og Hør kunnat följa. Foto: TT Bild.

Kontoskydd synas efter dansk skandal

Uppdaterad
Publicerad

Den danske journalisten Ken B Rasmussen har förhörts av polis med anledning av en växande medieskandal.

Rasmussen har skrivit en bok som har väckt rabalder och bidragit till debatt om hur medierna köper information av uppgiftslämnare.

Kärnan i skandalen är att veckotidningen Se og Hør i flera år har haft tillgång till uppgifter om hur kända personer – bland dem prins Joachim – använt sina kreditkort.

Dansk medieskandal

Begär kartläggning

Justitieminister Karen Hækkerup (S) begär nu en kartläggning av hur medborgarnas elektroniska betalningar skyddas.

Närmare tio journalister, bland dem chefer i medieföretag, har stängts av från arbetet och en internutedning pågår i det betaltjänstföretag varifrån kontouppgifterna läckt.

Avhopp och time out

Så sent som i onsdags meddelade Ekstrabladet att man uppmanade sin redaktionschef Lise Bondesen att ta en ”time out”. Tidigare i veckan avgick Henrik Qvortrup, som tidigare var chefredaktör för Se og Hør, från sin tjänst som politisk kommentator på kanalen TV2 efter att han medgett att han känt till hur tidningen fick tillgång till kontokortsuppgifterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansk medieskandal

Mer i ämnet