Blod, svett och psykisk sjukdom bakom bokpärmarna. Foto: Scanpix

Författare har oftare schizofreni

Uppdaterad
Publicerad

Myten om den lidande konstnären, det galna geniet, är väl förankrad i kulturen. Nu bekräftar en ny studie att personer med kreativa yrken oftare vårdats för psykisk sjukdom.

Människan har ett ”filter” runt hjärnan, som hjälper oss att sortera bort de intryck som anses oviktiga. Filtret hjälper oss att klara av den flod av intryck som vi översköljs av varje dag.

Tar man bort filtret börjar vi göra fler oväntade kopplingar, få fler associationer och oväntade infall. Samtidigt blir det svårare att fungera ”normalt”. Vissa personer saknar det här filtret. Det skapar kreativitet, men också anlag för psykiska sjukdomar.

Ny svensk studie

Så kan man, förenklat, förklara hur forskare vid Karolinska institutet kunnat belägga den gamla myten om den såriga konstnärssjälen. De drar nämligen slutsatsen att personer med kreativa yrken oftare har psykiska sjukdomar än andra.

Forskarna har gjort en studie där närmare 1,2 miljoner patienter och deras släktingar ingår. Samtliga patienter har matchats med friska kontrollpersoner, så studien involverar en stor del av den svenska befolkningen.

Den svenska upptäckten har blivit publicerad i Journal of Psychiatric Research, och bekräftar resultat från tidigare studier som visar att viss psykisk sjukdom — bipolär sjukdom — är vanligare hos personer med konstnärliga eller vetenskapliga yrken – till exempel dansare, forskare, fotografer och författare.

Författare extra drabbade

Hos författare finns en ökad förekomst av de flesta psykiatriska sjukdomar: Schizofreni, bipolär sjukdom, depression, ångestsyndrom och missbruk. Författare har också en närmare 50 procent ökad risk att begå självmord, jämfört med befolkningen i stort.

– Hos författare ser vi generellt en ökad förekomst av alla psykiska sjukdomar. Det talar för att de har en mer utsatt situation, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri på Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

Men vad är hönan och vad är ägget? Har personer med schizofreni  en större benägenhet att bli författare? Eller är det författarskapet som gör en person psykiskt sjuk?

– Det är någon slags växelverkan hela tiden. Jag tror det finns många författare som kan utnyttja kreativa upplevelser och trauman i sin konst, men jag tror inte man behöver lida för att bli författare, säger Simon Kyaga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.