Stora skillnader i kommunala kultursatsningar får konsekvenser för barn och unga. Foto: TT/Ramon Espinosa

Kulturskolerådet: ”Det är ett kulturlotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Med skillnader på upp till 2090 kronor per person i kommunala kultursatsningar bildas en djup klyfta mellan de kommuner som satsar mycket och de som satsar lite. Skillnaderna blir extra tydliga om man tittar på musik- och kulturskolan.

– Det är ett slags kulturlotteri för barnen, säger Torgny Sandgren som är generalsekreterare för Kulturskolerådet och tillägger:

– Vi ser väldigt stora skillnader i barns kulturutövande. I vissa orter så finns det i princip ingen verksamhet alls medan på andra ställen så är det en välutvecklad verksamhet.

#Kulturklyftan

Kulturskolerådet är en ideell förening för kommunernas samverkan kring kulturskoleverksamheten och i Torgny Sandgrens kontakt med medlemmarna så hör han historier om hur många kämpar för att skapa jämlika förutsättningar.

– Vi ser skillnader i vad det kostar. Vi har tio kommuner där det är gratis och på vissa ställen är det upp till 1700 kronor per termin, säger Torgny Sandgren.

Politiska prioriteringar

Sveriges kommuner och landsting, SKL är en organisation vars uppgift är att stödja och utveckla Sveriges samtliga 290 kommuners verksamhet. Där är man medveten om de stora skillnaderna.

– Skillnaderna beror på att man gör olika politiska prioriteringar. Vi har ju ett kommunalt självstyre och vi ser det som väldigt värdefullt att man kan fatta beslut på kommunal nivå, nära medborgarna. Och även anpassa besluten efter lokala behov och förutsättningar, säger Joakim Feldt sektionschef SKL.

Skulle det inte vara mer jämställt tycker ni, i hur mycket pengar man lägger på kultur?

– Jag tror ju inte på att öronmärka pengar. Kommunen har förutom kulturen också ett stort ansvar för stora välfärdsområden som förskola, skola, äldreomsorg och beroende på situationen i den enskilda kommunen så måste man kunna göra olika prioriteringar, säger Joakim Feldt.

”En väldigt stor utmaning”

Kulturskolerådet menar att kommunernas kultursatsningar får stora konsekvenser för barn och ungdomar.

– Jag tror att det här påverkar barns möjlighet att delta och utvecklas genom kultur. Skillnaderna påverkar också synen på kultur och intresset för kultur i största allmänhet, säger Torgny Sandgren.

Han menar att tillgången till kultur också kan påverkas av i vilken familj man växer upp i.

– Kulturpolitiken tenderar att gynna barn i svenska medelklassfamiljer, säger Torgny Sandgren.

Enligt Joakim Feldt är detta en fråga som kommunerna skulle vilja ha mer kunskap om. 

– Hur når man barn och unga? Hur når vi dem som idag inte tar del av kulturlivet? Det är väl en riktig knäckfråga skulle jag vilja säga idag. Och det gäller inte minst då kulturskolan. Det där är ju en väldigt stor utmaning för oss, säger Joakim Feldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Kulturklyftan

Mer i ämnet