Lill-Babs och The Cardigans väljs in i Swedish music hall of fame

Uppdaterad
Publicerad

Lill-Babs, The Cardigans och Magnus Uggla väljs in i Swedish music hall of fame.

De får sällskap av ytterligare fem svenska artister, som presenterades på en presskonferens under torsdagsförmiddagen.

Artisterna Lill-Babs och Magnus Uggla, banden The Cardigans och Looptroop rockers, organisten Merit Hemmingsson och låtskrivaren Ola Håkansson tar plats i Swedish music hall of fame 2017. Textförfattaren Britt Lindeborg och kompositören Calle Jularbo väljs in postumt.

De åtta artisterna och låtskrivarna presenterades på en presskonferens i Stockholm under förmiddagen.

Britt Lindeborg har skrivit texter till folkkära låtar som ”Judy min vän”, ”Lyckliga gatan” och ”Diggilo diggiley”. Calle Jularbo räknas till en av den dragspelstraditionens viktigaste aktörer och ligger bland annat bakom valsen ”Drömmen om Elin”.

Var med i Ola & the Janglers

Ola Håkansson har rönt internationella framgångar med gruppen Secret service och var också en del av bandet Ola & the Janglers. Merit Hemmingsson är mest känd för att blanda folkmusik med rock och har släppt album som ”Huvva! – svensk folkmusik på beat” och ”Bergtagen”.

Magnus Uggla är sångaren som har producerat både pop, punk och rock sedan debuten 1975. Han är känd för sina stundtals satiriska låttexter.

”Som en fjäder i hatten”

The Cardigans debuterade 1994 och blev snart ett av Sveriges största popband. Sedan dess har de haft stora internationella framgångar, bland annat med låten ”Lovefool”.

– Det är jätteroligt. Det känns roligt, som en fjäder i hatten, säger sångerskan Nina Persson om utmärkelsen till Kulturnyheterna.

– Alla blir glada av beröm och uppskattning och det har vi fått. vi tycker att det vi för är jättebra och det har vi fått kvitto för efter alla år med skivförsäljning, utsålda spelningar och recensioner. Så att nu få ytterligare en utmärkelse blir man jätteglad av, säger Bengt Lagerberg, trummis i bandet.

”Det känns fantastiskt”

Lill-Babs har flera aktiva år på nacken så, och startade sin musikkarriär redan på 50-talet. I dag är hon en av landets mest folkkära artister.

– Det känns fantastiskt! Det är inte klokt, jag är så stolt och jag känner mig så ärad. Det är väl alltid fantastiskt att bli uppmärksammad för det man gjort, men det här är helt otroligt! Och vilket gäng jag är med i, säger Lill-Babs om att få ta plats i Swedish music hall of fame.

Hedras i utställningen

Sedan tidigare är 32 musikskapare invalda i Swedish music hall of fame. Kent, Denniz Pop och Carola är några av dem.

Swedish music hall of fame syftar till att hylla de viktigaste aktörerna i det gångna seklets populärmusik. Artisterna väljs ut av en jury bestående av musikjournalisterna Anna Charlotta Gunnarson, Per Sinding-Larsen, Kerstin Behrendtz och Lars Nylin.

De invalda måste ha skivdebuterat för minst 20 år sedan och hedras i utställningen i Swedish music hall of fame på Djurgården i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.