Hédi Fried tillsammans med Prinsessan Sofia på Förintelsens minnesdag 2016. Foto: Marcus Ericsson/TT

Hédi Fried bojkottar bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och förintelseöverlevaren Hédi Fried kommer att bojkotta årets bokmässa i Göteborg. Det på grund av den högerextrema tidningen Nya tiders närvaro på mässan.

När det blev klart att den högerextrema tidningen Nya tider kommer att vara på plats på årets bokmässa började författare och förlag diskutera om de skulle närvara på mässan eller inte. Ett förlag som i år har bestämt sig för att bojkotta bokmässan på grund av tidningens närvaro är Ersatz.

Redan förra året orsakade Nya tiders närvaro på mässan stor uppståndelse. Under hösten var det flera författare och organisationer som skrev på ett upprop där de deklarerade att de inte skulle komma till årets bokmässa i Göteborg. En av dem som skrev på uppropet var författaren Elisabeth Åsbrink, men sedan dess har hon ångrat sig och bestämt sig för att delta på mässan.

Nya Tider på bokmässan

”Ett svårt dilemma”

Författaren och psykologen Hédi Fried, som tidigare i år kom ut med boken ”Frågor jag fått om Förintelsen”, väljer nu också hon att stanna hemma under årets mässa.

”Ännu ett svårt dilemma, som ändå måste lösas. Ja eller nej? Länge har jag grubblat över vad jag själv skulle göra. Båda sidor har en poäng, det är ett svårt val. Men jag måste bestämma mig och till hjälp tar jag fram mina tidigare erfarenheter.” skriver Hédi Fried i en debattartikel i Dagens nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Tider på bokmässan

Mer i ämnet