Foto: TT/Olle Sporrong.

Katerina Janouchs uppdrag för Viking Line omprövas efter inlägg om Dinamarca

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Katerina Janouch kan förlora sitt uppdrag i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella trakasserier. Detta efter att hon publicerat ett inlägg på Twitter med en bild på riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

Twitterinlägget visar en bild på Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca. På bilden syns Dinamarca sittandes på en trappa i samtal med en man i samband med en manifestation mot utvisningarna till Afghanistan. Bildtexten till inlägget lyder ”Trappan är mer effektiv än Tinder”.

Foto: Skärmdump.

Tweeten ledde till flera sexistiska och rasistiska kommentarer och under lördagen tog Katerina Janouch bort inlägget och bad Dinamarca om ursäkt.

Dinamarca är dock kritisk till Janouch användning av bilden. ”Hon får tycka vad hon vill om att jag var med på manifestationen, men jag vill inte bli sexualiserad” skriver Dinamarca i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Katerina Janouch kommenterar själv debatten på sin blogg under måndagen: ”Istället för att sitta på trappen och snickesnacka skulle tex plakatpolitikern Dinamarca kunna ta fram en handlingsplan för hur vi ska få ordning på Sverige.”

LÄS MER: Experterna som ska stoppa färjevåldtäkterna

Ingår i kommitté mot sexualbrott

I februari blev det officiellt att Katerina Janouch ingår i Viking Lines expertkommitté mot sexualbrott. Efter att ha mottagit många kommentarer från allmänheten skriver man på Viking Lines Facebook-sida att kommer ompröva Janouchs roll i rådet:

”Viking Line anser att Katerina Janouch publicering av bilden på Rossana Dinamarca tillsammans med kommenterarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag”.

Kulturnyheterna har sökt Katerina Janouch, som avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.