Varje år träffar läkaren Anna Möller ett 20-tal kvinnor som blivit utsatta för våldtäkter på Finlandsbåtarna. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Färjebolag hårdsatsar mot våldtäkterna – har stoppat våldsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Viking Line tar krafttag för att få ner sexualbrotten på färjorna. Utomstående experter ska nu ge sin syn på hur säkerheten ombord ska kunna stärkas. 

Den senaste tiden har flera sexualbrott på Finlandsfärjor uppmärksammats medialt. Efter att SVT Nyheter berättade om 21-åriga Isabelle som anmälde en våldtäkt ombord på Tallink Silja, så stoppade rederiet alkoholförsäljningen i taxfree under utresorna. 

Andra rederier har också vidtagit flera åtgärder för att minska brottsstatistiken, det handlar om fler säkerhetsvakter och övervakningskameror.

Läs mer: Många anmäler färjevåldtäkter – Isabelle är en av dem

På Viking Line menar man att åtgärderna redan har gett resultat.

– Under de senaste månaderna har vi sett två-tre fall där vi har kunnat avbryta något som vi misstänkte hade kunnat resultera i en våldshandling. Det är genom våra korridorvakter och genom vår kameraövervakning, berättar Jan-Tore Thörnroos, befälhavare på Viking Line. 

Läs mer: Personal stoppade våldtäkt på kryssning

Viking Line tar nu steget längre och tillsätter en expertgrupp på sex personer som ska komma med konkreta förslag på säkerhetsåtgärder.

– Alla typer av sexualbrott sker ofta på platser där andra inte finns. Det är en försvårande omständighet. Det går inte att fullt ut förebygga alla typer av sexualbrott. Men då handlar det också om att säkerställa att alla som drabbas får professionellt stöd, säger Magnus Lindgren, generalskreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige.

– Det handlar om att förebygga och att de drabbade får stöd och skydd, och att brotten utreds i grunden.

Magnus Lindgren Tryggare Sverige, Anna Möller Söderjukhuset och Börje Svensson psykoterapeut Foto: SVT

Expertkommittén består också av av psykoterapeut Börje Svensson, Anna Möller från akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset, Karin Johannesen, evenemangssäkerhetsschef, samt författaren Ann Heberlein och sexrådgivaren Katerina Janouch. Om några dagar ska gruppen göra sin första resa tillsammans på Östersjön. Då ska de bland annat iaktta och analysera resenärernas beteende.

Psykoterapeut: Man ser det som jaktresor

Börje Svensson psykoterapeut har tidigare jobbat med terapi och behandling av både offer och förövare. 

– Vissa människor ser de här resorna som jaktresor. Att man ska jaga efter någon som man ska ha sex med. 

Är det möjligt att ha en nollvision när det kommer till sexualbrott? 

– Ja, hur man ska nå den, det är frågan. Men definitivt så går det att sänka antalet kränkningar, säger Börje Svensson.

Läs mer: Tallink Silja stoppar taxfree-sprit på studentkryssningar

Enligt Stockholmspolisen så är det svårt att spåra anmälningar om sexualbrott ombord på Finlandsfärjorna. Vissa brott utreds av polisen i Finland, och dessa kan den svenska polisen inte spåra. Men av statistiken som SVT Nyheter Stockholm har fått ta del av så har anmälningarna om sexualbrott ökat. 

Anmälningarna har ökat

”Ge inte gärningspersonen chansen”

På Södersjukhuset finns Sveriges enda akutmottagning för våldtäktsoffer. Varje år träffar överläkare Anna Möller ett 20-tal kvinnor som blivit utsatta på Finlandsbåtarna.

– Jag kommer att titta på om det kan bli lättare att hitta på båten. Någon som har druckit alkohol och virrar bort sig på båten kan lätt utnyttjas av en potentiell gärningsperson. Det gäller att inte ge gärningspersonen den chansen, säger Anna Möller från akutmottagningen för våldtagna. 

Som ett steg i säkerhetsarbetet så planerar Cinderella att under året införa fullständiga id-kontroller på alla passagerare. Tidigare har det bara förekommit stickprov. 

– Man kan inte vara nöjd förrän vi inte har några våldsbrott ombord. Alla måste kunna känna sig helt trygga med att åka med oss, säger Jan-Tore Thörnroos, befälhavare på Viking Line.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldtäkter på färjor

Mer i ämnet