Foto: Claudio Bresciani, Mathias Otterberg/Fredrik Sandberg/TT

Experterna som ska stoppa färjevåldtäkterna

Publicerad

Författaren och relationsrådgivaren Katerina Janouch och etikdoktorn Ann Heberlein är två av experterna som ska förbättra tryggheten ombord på Viking Line. – Det är en grupp med en bred kompetens, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om flera uppmärksammade våldtäkter på Finlandsfärjor. Ett 20-tal våldtäktsoffer från Finlandsfärjorna söker sig varje år till akutmottagningen på Södersjukhuset. Nu inrättar Viking Line en expertkommitté för att förbättra tryggheten ombord på kryssningsfartygen.

LÄS MER: Isabelle hittades naken och avsvimmad

Våldtäkter på färjor

Viking Lines expertkommitté kommer bestå av Anna Tiihonen Möller från akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset, Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige, psykolog Börje Svensson, Karin Johannesen, evenemangssäkerhetsschef Stockholms Stad samt författarna Ann Heberlein och Katerina Janoch.

– Vi har satt samman en bred grupp med olika kompetenser eftersom det är ett komplext område att förbygga sexualbrott och ofredande. De här personerna sitter på djup kunskap inom olika kunskapsområden, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Skandinavien.

Enligt Viking Line är våldtäkter på Finalndsfärjor extra svåra att jobba med. Ofta sker brottet inte i offentliga utrymmen, utan bakom låsta dörrar där personalen inte kan slå larm.

Viking Line: Anmälningar om våldtäkter har minskat

– Varje våldtäkt är en våldtäkt för mycket. Det är fruktansvärt oavsett om det sker hos oss eller hos någon annan. Vi vill göra allt i vår makt för att minska, vi har en nollvision, säger Eleonora Hansi på Viking Line.

Hon berätter också att omfattningen av anmälda våldtäkter har minskat hos rederiet eftersom de sedan länge har ett arbete med att förebygga brottet. Det arbetet ledde förra sommaren till att Viking Lines personal stoppade en misstänkt våldtäkt.

– Vi har fler säkerhetskontroller och slutat med alkoholförsäljning på helgkvällar. Men nu vill vi låta människor titta på verksamheten utifrån. Det är lätt att man blir hemmablind när man jobbar i verksamheten, säger Eleonora Hansi.

Hur ska arbetet rent konkret gå till? 

– Vi jobbar redan nu förebyggande med alert personal som uppmärksammar olika signaler. Men det finns mer att göra. Kanske kan vi inreda fartyget på ett annat sätt för att förebygga. Det kanske finns ytterligare sätt att uppmärksamma vissa signaler. Vi tror att det finns högt och lågt.

Katerina Janouch kritiserad efter tv-intervju

Författaren och sexrådgivaren Katerina Janouch fick hård kritik efter en tv-intervju i tjeckisk tv där författaren beskrev Sverige som ett land som ”vacklar under massinvandringen”. Flera journalister med god insyn i Tjeckien anklagade författaren för att sprida främlingsfientlig propaganda och att svartmåla Sverige.

– Vi hade tillfrågat alla i expertgruppen innan det där hände. Vi har inte tagit ställning till hennes uttalande som hon gjorde i hennes privata roll. Vi utgår från att det här är kompetenta människor som kan hjälpa oss i ett viktigt arbete, säger informationschef Eleonora Hansi.

Inom kort ska expertgruppen göra en studieresa för att se hur arbetet ombord går tilll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter på färjor

Mer i ämnet