”Mer granskning, mindre bråttom”

Uppdaterad
Publicerad

När medieutredaren Anette Novak höll möte i Nordmaling idag kom kommundirektören – som vädjade till journalisterna att bli lite vassare.

Idag träffades medieutredningens chef journalister och mediechefer i Nordmaling för att samla feedback. Medieutredningen ska resultera i en rad förslag som ska främja bättre journalistik till alla i Sverige.

Lite överraskande kom en kommundirektör till Nordmaling – och krävde mer granskning av journalisterna.

Fort och fel

– Jag har varit granskad i många år och har sett hur granskarna får mer och mer bråttom, säger Magnus Haglund, som är kommundirektör i Örnsköldsvik.

– Konsekvenserna är att det journalistiska uppdraget får stå tillbaka för hastigheten. Det blir lättare för mig att få ut ett budskap och det jag säger hamnar i tidningen, fortsätter han.

För några år sedan var Magnus Haglund kommundirektör i Nordmaling och inblandad i ett infekterat kommunbråk. Falang mot falang och ord mot ord. Flera grova felaktigheter tog sin in på förstasidorna och det var svårt att dementera det som redan blivit en sanning, menar Magnus Haglund.

– Lite mer granskning och lite mindre bråttom. Det är mina råd till journalister. Jag tror att förtroendet bland allmänheten skulle bli bättre då. Om man inte hela tiden måste ändra, när rapporter visar sig inte stämma, säger Magnus Haglund.

”Lyfter blicken”

Den här gången var makthavaren och journalister helt överens.

– Han försökte lyfta blicken och då ser man hur extremt viktigt det är att kommuner inte blir en vit fläck på kartan. Det vill inte vi och det vill inte kommunchefer. Ingenting blir bättre om det inte granskas, säger Jessica Wennberg på Västerbottenskuriren.

Medieutredningen startade bråkigt. Det första samrådet i Husby fick kritik för att vara oorgansierat och Anette Novak själv för att inte ta sig tid att träffa de stora mediehusen var för sig.

Men efter dagen i Nordmaling var medieutredaren nöjd.

– Jag känner mig väldigt positiv. Vi kommer hinna få fram bra förslag på banan, säger Anette Novak.

Anette Novak har krävt mer arbetstid i utredningen, ett uppdrag som hon förväntats sköta på sin fritid. Idag berättade hon att Kulturdepartementet gått med på att ge henne en dag i veckan.

– Skönt, nu slipper jag sköta allt på kvällar och helger, säger Anette Novak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.