Foto: Fredrik Persson/TT

Muminmuggar åtråvärt stöldgods

Uppdaterad
Publicerad

Den undre världen tycks nu, likt resten av världen, fått upp ögonen för de omåttligt populära muggarna med motiv från Mumindalen. 373 anmälningar om muminrelaterad brottslighet inkom nämligen till den finländska polisen förra året.

Enligt den finska tidningen Keskisuomalainen rör det sig i huvudsak om stölder och bedrägerier. Butiker utsätts för muggstölder och privatpersoner lockas att köpa koppar på internet som helt enkelt inte finns. Informationen kommer från den statistik som finländska polisen släppt rörande förra årets polisanmälningar.

De färgglada kaffekopparna beskrivs av kriminalkommissarie Sami Salo, som tidningen pratat med, som enkla att byta ut mot kontanter. Något som gjort att de blivit åtråvärt stöldgods för att få loss pengar till exempelvis narkotikabruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.