Foto: Izabelle Nordfjell / TT, Christine Olsson / TT, Cecilia Almqvist / TT.

Så blev Marcus & Martinus Nordens kaosigaste popduo

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingarna föds i Nordnorge, 21 februari 2002

De två tvillingarna Marcus och Martinus Gunnarsen föds i Elverum och växer upp i nordnorska Trofors, bland byns övriga runt 700 invånare. De älskar tidigt att sjunga och uppträda. Redan i fyra-femårsåldern är syskonen med i en barnkör.

Slår igenom i Norge, 1 september 2012

Efter att tvillingarna har ställt upp i en show under en semesterresa till Thailand får föräldrarna ett råd av en av artisterna på plats: Anmäl dem till ”Melodi grand prix junior”. Tvillingarna skriver och anmäler låten ”To dråper vann”. I den norska versionen av ”Amigo grande”, Marcus & Martinus favoritprogram, har teamet bakom ”Melodi grand prix junior” fått programledaren att avslöja tvillingarna som finalister i Norges svar på Lilla Melodifestivalen. Allt medan föräldrarna filmar sina barns glädjetjut hemma i soffan.

I september 2012 dansar och sjunger de två 10-åringarna sig igenom rutan från Spektrum i Oslo. Inför 8.000 människor och i konkurrens av nio andra bidrag vinner Marcus & Martinus med ”To dråper vann”. Marcus blir så hysteriskt glad när programledarna ropar upp deras namn att han springer fel — och upp på scenen. Martinus får hämta honom innan de kan ta emot prisplaketten.

Där och då förändras allt.

Duon släpper ”Elektrisk” och gör kaos på nätet, juli 2015

Efter flera turnéer i Norge, ett par singlar och jobb som gästprogramledare i norska TV2:s ”Sommer i Dyreparken” släpper Marcus & Martinus i februari sitt debutalbum ”Hei”. Några månader senare släpps också singeln ”Elektrisk ft. Katastrofe”, som kommer att bli duons största hit hittills. I skrivande stund har låten 33 miljoner spelningar på Spotify och videon på Youtube har lika många visningar.

Gästar Barnkanalens ”Fredagkväll”, 15 januari 2016

Tvillingarna medverkar i SVT:s ”Fredagkväll” med Malin Olsson och Marcus & Martinus sår det frö som några månader senare får Marcus & Martinus-febern att explodera också i Sverige.

Kaos på Liseberg, 19 juni 2016

När Marcus och Martinus kommer till Liseberg är den största publik de spelat för 10.000 personer. Nu väntar den norska duons allra första egna konsert i grannlandet Sverige och de väntar sig att max 3.000 svenska fans ska ha letat sig dit. När spelningen på nöjesfältet i Göteborg är över har tvillingarna mer än fördubblat sitt publikrekord – och skapat kaos. Redan klockan elva på förmiddagen köar fansen utanför Liseberg och när Marcus & Martinus kliver upp på Stora scen framför runt 25.000 personer är entrén stängd. Medierna rapporterar om gråtande barn, klämda barn och föräldrar som slåss. På sociala medier får nöjesparken hård kritik från besökarna, som klagar på bristande säkerhet och ett slarvigt arrangemang.

Efteråt rannsakar Liseberg sig själva. 

– Vi gjorde en stor miss, att vi inte hade en storbildsskärm. Där gör vi en pudel. Vi hade inte budgeterat för att det skulle bli så fruktansvärt mycket folk, säger Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson till Göteborgsposten.

Själva duon överraskades av hur fort de har blivit stora i Sverige – men älskar det.

– Det blir väldigt snabbt crazy. Våra fans är verkligen galna. En gång, hemma i Norge, slet ett fan ner mig från scenen och jag ramlade rakt på trynet. Men vi gillar det. Det betyder att vi har grymma fans, säger Marcus till Aftonbladet.

Kaos på Gröna Lund, 27 juni 2016

En dryg efter Lisebergskonserten ska Marcus & Martinus uppträda på nästa svenska nöjescentrum. Men Gröna Lund är beredda. Efter koaset i Göteborg har arrangören fördubblat vaktstyrkan.

Kaos. Igen. Gröna Lund tvingas stänga entrén – tre timmar innan Marcus & Martinus ska gå på scen. Foto: Cecilia Almqvist / TT.

Det blir kaos ännu en gång. Flera timmar innan tvillingarna ska kliva på scenen stänger Gröna Lund sin entré och många besvikna barnfamiljer tvingas vända i dörren. Det märks i sociala medier bland de fans som inte är på plats bland de 15.000 som har lyckats ta sig in.

– Vi förstår de som blev besvikna på att vi stängde så tidigt men säkerheten måste komma i första hand. Annars var det en lugn konsert, med hög stämning. Tyvärr fick fyra till fem personer lyftas över staketet, säger Annika Troselius till SVT.

Bara en dryg vecka efter att Marcus & Martinus skapat kaos på Liseberg i Göteborg är det Stockholm och Grönans tur.

Uteblivet kaos på ”Sommarlov”

SVT:s Barnkanalen ser tidigt hur den norska duon är på väg att segla upp som de ungas nya favoriter. De bokar Marcus & Martinus till kanalens sommarlovsprogram ”Sommarlov”.

Men nu har allt spårat. Dagen efter den utsålda konserten på Gröna Lund, två veckor innan tvillingarna skulle ha medverkat i ”Sommarlov” tvingas SVT att backa och ställa in. Det går helt enkelt inte att garantera den unga publikens säkerhet där programmet spelas in vid Scaniabadet i Malmö, där varken biljett eller föranmälan krävs för att få vara publik.  

– Vi förstår att fansen är besvikna. Men besvikelsen att åka genom hela Sverige för att se sina idoler och sedan inte komma in är nog minst lika stor, säger programmets projektledare Anna Maria Nildén till SVT Nyheter.

Men publiken blir inte utan live-framträdande. Barnkanalen ersätter de norska superstjärnorna med Paul Rey.

Kaos på Skansen

Marcus & Martinus gör nu sitt tredje svenska sommarframträdande på bara några veckor, på SVT:s ”Allsång på Skansen”. Och personalen är förberedda — på kaos.

– Jag tycker det är ett bra råd att familjer följer med sina barn och ungdomar, säger Tobias Runnfeldt, evenemangschef till Expressen.

Inför Skansenpremiären träffar Dagens Nyheter Marcus & Martinus i en hotellsvit i Stockholm. Syskonen är lite nervösa. De håller på att repa på Per Gessles ”Här kommer alla känslorna” som de har valt som sin allsång under kvällen, en låt de fram till nu aldrig har hört.  

– Men vi hoppas att vi kommer att ha några fans där, och vi ska ut med mikrofonen i publiken och så där, säger Martinus till DN.

Snart är de på plats för genrep på Skansen och Aftonbladet rapporterar att publiken uppmanas att ”inte slita i artisternas kläder”. Några timmar senare framför den norska duon sin hit ”Elektrisk”, badandes i Beatles-hysteri.

Biljettkaos och framtiden

Med ett halvår kvar till besöket släpps biljetterna till tvillingarnas allra första Globenkonsert i Stockholm.

Det blir förstås kaos. En kvart senare är spelningen utsåld och Marcus & Martinus jublar på Instagram:

”Stockholm! Vi sålde ut vår show på bara 14 minuter. Älskar er! Nu har vi släppt vi en extrashow.”

Ett dygn senare har de två 14-åringarna sålt ut sin andra Globenspelning också.

I dag, drygt fyra år efter att de satt hemma med mamma och pappa och fick en finalplats i ”Melodi grand prix junior”, släpper tvillingarna sitt andra album ”Together”. Och i januari går filmen ”Tillsammans mot drömmen” upp på bio, där tittarna får följa det norska popundret under de hysteriska senaste två åren.  

Nu drömmer Marcus & Martinus om att ta sin karriär ännu längre — ut i världen.

– Wembley. Vi har sett folk ha konserter där och det ser gigantiskt ut, säger Marcus till DN och får bara halvt medhåll av sin bror Martinus:

– Min dröm är lite, lite större. Jag skulle vilja sälja ut Madison Square Garden bara vi två. Det är så stort, och alla de största artisterna uppträder där. Justin Bieber har varit där och det är coolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.