Patti Smith och Henning Mankell. Foto: TT

Patti Smith till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

”Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock’n’roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock’n’roll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall-förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer”.

Så löd motiveringen när rocklegenden Patti Smith mottog Polarpriset 2011. Motiveringen lästes upp av en av hennes favoritförfattare, Henning Mankell. Efter det blev de båda vänner – efter hans död uppträdde Patti Smith på en minnesceremoni på Dramaten i Stockholm.

– Man brukar tala om att leva som man lär, och det gjorde han verkligen. Jag är inte lika politiskt engagerad som Henning var, men han inspirerar oss alla, sa Patti Smith i samband med den folkkäre författarens död 2015.

Uppträder i Wallander-land

Nu ska rockstjärnan uppträda i Mankells mångåriga hemstad, genom en konsert i Surbrunnsparken i Ystad den 19 augusti. Patti Smith begärde redan 2006 att bli bokad i ”Wallander-land”, och har besökt den skånska kuststaden tidigare i samband med konserter i Sverige.

Nu blir det verklighet. Två dagar efter Ystadskonserten spelar Patti Smith och hennes band på Gröna Lund i Stockholm, den 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.