Förra årets Grammisvinnare. Foto: TT

Polisen håller ögonen på Grammisgalan

Uppdaterad
Publicerad

Grammisgalan firar femte året som nykter.

Middag efter prisutdelning är ett framgångsrecept, enligt arrangören.

Men polisen har ögonen på musikelitens firmafest.

I kväll klockan 21.00 tv-sänds Grammisgalan.

Då har prisutdelningen redan utspelat sig.

Grammisgalan 2015

Sedan fem år tillbaka sänds Sveriges största musikgala för allmänheten efter att den har avslutats. Musikerna har lämnat Cirkus i Stockholm för att fokusera på fest.

– Prisutdelningen är innan middagen. Det är femte året i rad som vi har det så. Vi gjorde en översyn av hela Grammis, och något av det viktigaste var värdigheten, att den som tar emot ett pris ska stå i centrum, säger Ludvig Werner, vd för arrangören Ifpi.

Därför är galan tidigarelagd.

– I väldigt många år hade man galan samtidigt som gästerna satt och åt middag. Oavsett om man dricker kaffe eller vin så tar det fokus. Det är därför vi väljer att kalla det som händer på scenen för en föreställning.

Gjorde narkotikatillslag

Trogna Grammis-tittare har beskådat några sluddriga tacktal genom åren. Men Grammisgalan har också ett modern historia av narkotika.

För sex år sedan gjorde polisen ett stort tillslag under galan. Narkotika beslagtogs och några gäster tvingades lämna urinprov. Tillslaget kritiserades i av flera artister som var på plats.

För två år sedan lade hiphop- och reggaegruppen Labyrint upp en bild på när de rökte gräs under galaceremonin på Instagram.

”Är en myt”

Då beklagade Ludvig Werner händelsen i media. Nu säger han att Grammisgalan är en städad tillställning, inte värre än någon annan.

– Lite krasst skulle jag vilja säga att inte förekommer mer alkohol på Grammisgalan än på någon Guldbaggegala. Det är någon myt jag tror man tycker det är lite kul att fortsätta odla. Att man skulle dricka mer alkohol i musikbranschen.

Enligt Ludvig Werner har något tillslag liknande det för sex år sedan inte hänt sedan dess.

– Mig veterligen har det inte varit något annat, säger han.

Polisen bevakar galan

Men Kjell Lindgren, talesperson för polisen i Stockholm, säger att polisen har koll på Grammisgalan, och att ingripanden har gjorts efter 2009.

– Vi har visst gjort liknande ingripanden sedan dess, säger han.

I dag har polisen galan under uppsikt.

– Vi kommer att finnas där, men i vilken skepnad eller numerär kan jag inte säga. Det vore kontraproduktivt. Vi är naturligtvis uppmärksamma på den här typen av evenemang, säger Kjell Lindgren.

”Har en mängd källor”

Han vill inte svara på hur mycket resurser polisen avsätter för Grammisgalan.

– Det beror på vilken bedömning vi gör. Den informationen vi har, och den informationen vi söker efter aktivt. Vi har en mängd olika källor och pratar med arrangören för att bilda oss en uppfattning.

Klart är att ett antal poliser är avsatta för att bevaka just Grammisgalan under dagen.

– Bemanningen planerar vi i förväg. Det här kan vi planera. Det återkommer varje år. Det som kostar pengar är om någonting sker med kort varsel och vi måste börja ta in folk på övertid, säger Kjell Lindgren.

Övervakar droganvändning

Är det mycket droger i omlopp på den här typen av tillställningar?

– Vad är mycket? Det är ungefär som att svara på frågan ”hur långt är ett snöre?” Vi gör bedömningar och vet om att det har förekommit. Men bara för att det förekom för tre år sedan behöver det inte betyda att det händer i år igen. Jag hoppas att man har förstått att vi övervakar droganvändning på sammankomster och offentliga tillställningar.

Men att det förekommer vet ni?

– Det finns ju en del av deltagarna som själva har sagt att de använder droger. Det är ingen nyhet för oss. Det är offentlig information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grammisgalan 2015

Mer i ämnet