Ace Wilders Don't worry och Axel Schylströms När ingen ser har vissa likheter. Foto: TT

Tre saker som inte förvånar lördag kväll

Uppdaterad
Publicerad

Det är Andra chansen. Sista chansen. Enda chansen att ändra på illa fungerande strategier för att vinna publikens gunst.

Eller bara låta allt förbli. Här är tre saker som inte förvånar på lördag.

1. Lisa Ajax behåller ”fuck”.

Trots att Eurovision song contest har ett strängt förbud mot ovårdat språkbruk i låttexter, är Lisa Ajax inte beredd att stryka det förbjudet omtalade ”fuck” från textraden ”fuck what the others say”. Till skillnad från konkurrenten Robin Bengtsson, som bytte ut ”fucking beautiful” mot ”freaking beutiful”.

Melodifestivalen 2017
Foto: TT

- Min låt släppte direkt efter deltävlingen, så jag hade inte lika lång tid att tänka som Robin Bengtsson. Och fuck i min låt har en större betydelse. Det är ett uttryck att använda när man vill skrika ut att jag bryr mig inte om vad ni säger.

2. Loreen låter väskan svinga vidare.

Referensen till demonstrationen i Växsjö 1985, med kvinnan som svingar sin handväska mot en nynazistisk demonstrant, landade sådär väl hos fotografen som tog bilden. ”Någon hade i alla fall kunnat fråga”, sade Hans Runesson till Kulturnyheterna. Men Loreen behåller handväskan på scenen.

– Jag kommer absolut ha kvar den. Det adderar en så stark symbol. Det handlar liksom inte bara om en person utan om oss allihop. Jag använder den för att visa på att det är viktigt att ta ställning även om man står själv, säger hon.

Foto: SVT och TT

3. Axel Schylströms låt är fortfarande lik Ace Wilders bidrag från förra året.

Den som tog del av Melodifestivalen förra året kanske upplever stor igenkänning när Axel Schylström framför sitt bidrag ”När ingen ser”. Orsaken kan vara likheten med Ace Wilders bidrag ”Don’t worry” från 2016. Axel är själv medveten om likheterna.

- Det är en liknande pianogång och ett liknande sound i pianot. Det är för att killen jag har skrivit den här låten med också var med och skrev Ace Wilders låt förra året. Det kan vara så ofta. Om man hör två låtar som har samma producent kan det finnas likheter, säger han.

Läs mer: De tävlar i Andra chansen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2017

Mer i ämnet