Meryl Streep fick hederpris på galan Foto: Paul Drinkwater/AP/TT

Meryl Streep: ”När mäktiga människor mobbar andra, förlorar alla”

Uppdaterad
Publicerad

Meryl Streep gick till politisk attack i sitt tal – dagar innan Donald Trump tillträder som president.

”När mäktiga människor använder sin position till att mobba andra, förlorar vi alla”, sa hon.

”Alla i det här rummet tillhör de mest förtalade segmenten i det amerikanska samhället just nu”, inledde Meryl Streep sitt tacktal.

Hon belönades med Cecil B. DeMille-priset för ”lifetime achievement”.

Golden globe 2017

Pristagaren beslutas, som alla andra Golden globe-vinnare, av utländska journalister som jobbar i Hollywood: The Hollywood foreign press association. Och Meryl Streep valde att uppmärksamma just mångfald och vikten av oberoende journalistik i sitt tal.

”Tänk på det: Hollywood, utlänningar och press. Vilka är vi? Hollywood består av en massa människor från olika platser”, sa hon. 

”Kryllar av främlingar”

”Jag är född, uppvuxen och formad i en kommunal skola i New Jersey. Viola (Davis reds. anm.) föddes i en arrendatorsstuga i South Carolina och växte upp i Central falls, Long Island. Sarah Paulson är uppfostrad av en ensamstående mamma i Brooklyn. Sarah Jessica Parker var ett av sju eller åtta syskon i Ohio. Amy Adams föddes i Italien. Natalie Portman föddes i Jerusalem. Var är deras födelseattester? Ruth Negga föddes i Etiopien, uppvuxen på Irland tror jag, och nu är hon nominerad för att ha spelat en småstadsflicka från Virginia. Ryan Gosling är, som alla de snällaste människorna, kanadensare. Och Dev Patel föddes i Kenya, växte upp i London och är här för att han spelat en indisk man uppvuxen på Tasmanien.”

”Hollywood kryllar av outsiders och främlingar. Om de sparkas ut har ni ingenting annat att titta på än fotboll och kampsport.”

”Det krossade mitt hjärta”

”De gav mig tre sekunder att sammanfatta det här på. En skådespelares enda jobb är att träda in i människors liv. Människor som är olika oss, och försöka förmedla hur det är att vara dem. I år fanns det många, många, många starka insatser som gjorde exakt det: hisnande och passionerat arbete”.

Meryl Streep fortsatte:

”Men det fanns en rollprestation under året som gick som gjorde mig stum. Det fattade tag i mig som krokar i hjärtat. Inte för att det var bra. Det fanns ingenting bra i det. Men det var effektivt. Det fick sin tänkta publik att skratta. Det var stunden då personen som röstats att sitta på landets mäktigaste position, imiterade en funktionsnedsatt reporter. Någon vars privilegier, makt och möjlighet att slå tillbaka var mycket sämre än hans egna.”

Läs mer: La La Land stora vinnaren

”Det krossade mitt hjärta att beskåda det. Jag kan fortfarande inte sluta tänka på det, för det var inte en film. Det var verklighet. När någon med så stark position i offentligheten har den instinkten att förödmjuka andra, spiller de över på allas våra liv, för att det berättigar för andra att bete sig på samma sätt. Brist på respekt föder brist på respekt. Våld föder våld. När mäktiga människor använder sin position till att mobba andra, förlorar vi alla.”

Uppmanar till stöttande av journalister

I den verkligheten är mediernas roll viktigare än någonsin, sa Meryl Streep:

”De fria och oberoende medierna måste få fortsätta att arbeta och ställa makten till svars. Granska varje utspel. Det är därför pressfriheten finns inskriven i vår konstitution. Så jag vill bara be The Hollywood foreign press och alla andra i vårt samhälle att hjälpar åt att beskydda journalisterna. För vi kommer att behöva dem framöver. Och de behöver oss till att värna sanningen.”

Läs mer: Donald Trump måltavla för skämt

”En sak till. En gång gick jag omkring och gnällde över saker på någon filminspelning, vi behövde jobba över middagen, eller övertid eller något. Då sa Tommy Lee Jones till mig, ’är det inte ett sådant privilegium, Meryl, att bara få vara skådespelare?´ Jo, det är det. Och vi måste komma ihåg att påminna varandra om det privilegiet och det ansvar det bär med sig, konsten att känna empati. Vi borde alla känna stor stolthet över det arbete som Hollywood prisar här i kväll”.

”Som min vän, min kära bortgångna prinsessan Leia (Carrie Fisher), sa till mig en gång, ’ta ditt brustna hjärta, och gör konst av det’. Tack”.

Trump svarar på kritiken

Donald Trump kommenterade senare Meryl Streeps tal i en intervju med New York Times.

Enligt tidningen berättade den tillträdande presidenten att han inte sett Golden globe-galan, men att han inte förvånas av kritiken från ”liberala filmpersoner”. Han förnekade även att han ska ha hånat reportern med funktionsvariation som Streep hänvisade till i sitt tal.

– Kom ihåg att Hillary Clinton hade Meryl Streep på sitt partikonvent, och många av de här människorna stod bakom henne i valet, säger Trump till tidningen.

Se hela talet i klippet ovan, och läs  det på originalspråk här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Golden globe 2017

Mer i ämnet