Tracee Ellis Ross prisades för sitt skådespeleri i komediserien ”Blackish”. Foto: AP / TT

Tracee Ellis Ross första svarta skådespelare att vinna på 33 år

Uppdaterad
Publicerad

Även om Meryl Streep sopade banan med allihop så är även Tracee Ellis Ross och Ryan Goslings tacktal på Golden globe-galan i natt minnesvärda.

Tracee Ellis Ross blev den andra ickevita kvinnan någonsin att vinna kategorin Bästa skådespelare i en komedi eller musikal.

Förra (och första gången) det hände var 1983 när Debbie Allen prisades för sin roll i ”Fame”. I natt vann Tracee Ellis Ross för sin roll som Dr. Rainbow ”Bow” i ”Blackish”.

Golden globe 2017

– Det här priset är för alla ickevita kvinnor (”women of color”) och färgstarka människor vars historier, idéer och tankar inte alltid tas emot som värdiga och viktiga att berätta, sa hon i sitt tacktal.

– Men jag vill att ni ska veta att jag ser er. Vi ser er, fortsatte hon. Det är en ära att vara med i en tv-serie som befinner sig utanför den sfär där nöjesindustrin vanligtvis befinner sig.

Se hennes tal här.

Gosling tackade fru Eva Mendes

Galans stora vinnare var musikalfilmen ”La La Land” med Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrollerna. Filmen plockade hem sju av sju möjliga statyetter, vilket är nytt rekord. Ryan Gosling vann för bästa manliga huvudroll och tackade sin fru, skådespelaren Eva Mendez i ett känslosamt tal.

– När jag var ute och sjöng och dansade så var min fru hemma och tog hand om vår dotter samtidigt som hon väntade vårt nästa barn och stöttade sin bror i hans kamp mot cancern. Och om jag får, vill jag dedikera det har priset till minnet av honom, Juan Carlos Mendez.

Här kan du se Ryan Goslings tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Golden globe 2017

Mer i ämnet