Meryl Streeps tal på Golden Globe-galan var en känga till blivande president Donald Trump Foto: TT

Trump vanlig måltavla för skämt under Golden Globe-gala

Uppdaterad
Publicerad

Hårda skämt är ingen ovanlighet under amerikanska nöjesgalor, och nattens Golden Globe-gala blev inget undantag – något tillträdande presidenten Donald Trump fick känna av. Galans värd Jimmy Fallon gav upprepade kängor åt landets näste president, något som flera av galans pristagare hakade på.

USA:s tillträdande president Donald Trump var inte närvarande vid kvällens Golden Globe-gala i Hollywood, men hans namn ekade ändå i salen på Beverly Hilton där film- och tv-galan hölls.

”Där folkets röster fortfarande gäller”

Allra främst var det galans värd Jimmie Fallon som dräpte flera mörka skämt om USA:s nästa president.

Golden globe 2017

Han inledde bland annat med att säga att galan är ”en av få platser i USA där folkets röster fortfarande gäller”, en anspelning på att Trumps motkandidat i presidentvalet, Hillary Clinton, fick flest röster sammanlagt men ändå förlorade till följd av systemet med elektorer som fördelas till varje delstat.

Det kan i sammanhanget dock noteras att det inte är det amerikanska folket som röstar fram Golden Globe-vinnarna, utan pristagarna utses av en jury bestående av utländska journalister.

Jämfördes med kung Joffrey

Vidare jämförde Fallon Trump med den avskyvärda och sadistiske kungen i den vid galan nominerade tv-serien ”Game of Thrones”:

– Hur skulle det vara om kung Joffrey funnits på riktigt? Tja, om tolv dagar får vi veta.

Laurie ”orolig” för galans framtid

Det var dock fler personer i rummet som tog tillfället i akt att ge Trump en släng av sleven. Bland att sa den brittiska skådespelaren Hugh Laurie i sitt tacktal för bästa manroll biroll, att ha tog emot priset ”å alla psykopatiska miljardärers vägnar”. Han uttryckte även en skämtsam oro om huruvida galan skulle fortsätta finnas kvar efter Trumps första mandatperiod:

– Jag vill inte vara deppig, men [galans formella namn] innehåller ”Hollywood”, ”utländsk” och ”press” i titeln, sa Laurie, syftandes på utspel gjorda av den tillträdande presidenten.

Streep hakade på

Den amerikanska skådespelaren Meryl Streep, som på galan hedrades med ett specialpris för sitt livsverk, gick i sitt tacktal vidare på samma spår:

– Hollywood är fullt av främlingar och utlänningar, och om du sparkar ut oss alla, kommer du inte ha något att titta på utöver amerikansk fotboll och mixed martial arts – som inte är konst [arts].

Ingen replik från Trump

Donald Trump själv, som vanligtvis är kvick att svara på förolämpningar från kultursfären, har i skrivande stund ännu inte reagerat offentligt på kommentarerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Golden globe 2017

Mer i ämnet