Eurovisionarenan B&W-hallerne. Foto: TT Bild

Nu måste ESC-arenan rivas

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter att Conchita Wursts vinnarlåt klingat ut påbörjades arbetet med att riva stora delar av den nybyggda Eurovision-anläggningen B&W-hallerne.

Rykande färska asfaltsvägar ska rivas upp och fyllas med jord, det nylagda arenagolvet plockas bort och en nyinstallerad internetuppkoppling för tiotals miljoner kan komma att grävas upp.

Eurovision Song Contest 2014

Anledningen är EU:s konkurrensregler som säger att offentliga medel inte får användas till att renovera privatägda anläggningar, vilket B&W-hallerne är.

Dyrt bygge

Efter att det blev klart att Danmark skulle stå värd för Eurovision Song Contest 2014 satsades det stora pengar på att hitta den ultimata arenan för evenemanget.

Valet föll på den gamla varvs-hallen B&W-hallerne i Köpenhamn, en lokal som vanligtvis används av Den Kongelige Teater.

För att arenan skulle passa ESC-arrangemanget lades stora pengar på upprustning och ombyggnad.

Budgeten på 50 miljoner danska kronor sprängdes och politikerna fick skjuta till ytterligare 23 miljoner. Pengar som skattebetalarna fått stå för.

”Hur sjutton kan det gå så fel?”

Många har uttryckt sitt missnöje med reglerna, som ses som ett stort slöseri med resurser.

– Vi har haft det uppe på vårt senaste möte, alla är överens om att vi måste undersöka hur sjutton det har kunnat gå så här fel och om någon ska ställas till svars. Jag tror inte att jag kan hitta en enda dansk som kan se meningen i att spendera så många miljoner på något när vi sen måste riva ner allt igen, säger Mette Abdilgaard, kommunpolitiker för Det Konservative Folkeparti i Köpenhamn.

Utreder alternativ

Delar av rivningsarbetet har redan påbörjats, men flera Köpenhamnspolitiker hoppas nu på att privata investerare kan gå in och betala bitar av utrustningen.

Något som i så fall skulle göra att EU-reglerna kan kringgås och B&W-hallerna tillåts stå kvar i nyrenoverad form.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet