Foto: TT

Nu pekar allt mot höjd moms för biografer

Uppdaterad
Publicerad

Allt talar nu för att momsen på biograferna höjs till årsskiftet. Trots att både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot. I dag debatteras regeringens nya filmpolitik i rikdagen.

– Regeringens lägger hellre pengarna på fri entré på museerna i Stockholm, för de som bor där i stället för att låta hela landet ta del av en biografkultur, säger Per Lodenius, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Oppositionen tycker att regeringen ändrar filmpolitiken alltför snabbt och vill ha en helt ny utredning från grunden. Särskilt kritisk är den till att regeringen höjer momsen på biobiljetter, från 6 procent till 25 procent.

Stor oro bland små biografer

Rädslan är särskilt stor bland små biografer på landsorten, där biljettpriserna nu kan komma att stiga med 20 kronor.

– Vi får mindre kultur runt om i landet, det blir en centralisering, säger Per Lodenius.

Men trots motståndet i riksdagen ser regeringens filmpolitik ut att bli verklighet nästa år. Omröstningarna i riksdagen kommer av allt att döma sluta med så kallade tillkännagivanden, uppmaningar från riksdagen till regeringen att ändra sin politik.

Bah Kuhnke kommer inte ändra sig

Men det är uppmaningar som regeringen i praktiken kan strunta i. Och kulturministern tänker inte ändra sig.

– Jag ser fram emot att den nya filmpolitiken börjar gälla nästa år. Tillkännagivandena är ju inte världsomvälvande utan de kommer vi att hantera under resans gång, säger Alice Bah Kuhnke (MP), kulturminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.