Aram MP3 (Armenien), Sanna Nielsen (Sverige) och Conchita Wurst (Österrike) är vinnartippade. Foto: TT Bild

Håller Sanna Nielsen hela vägen?

Uppdaterad
Publicerad

Får Sanna Nielsen guldpokalen i Eurovision Song Contest? Eller blir hennes slitna röst besegrad av någon som Aram MP3 eller Conchita Wurst?

Vem blir vinnaren av Eurovision Song Contest 2014? Blir det megarevansch för den svenska schlagerräven Sanna Nielsen? Bär arenapublikens applåder fram den österrikiska dragartisten Conchita Wurst? Får spelbolagen rätt om Armenien eller Nederländerna?

Ikväll möts 26 länder i ESC-finalen, som direktsänds från det väldigt dyrbart renoverade skeppsvarvet B&W Hallerne i Köpenhamn. Vem som helst kan vinna, fast spekulationerna brukar ha sin grund.

Eurovision Song Contest 2014

I år har samtliga fem av de tävlande nordiska länderna tagit sig till final, men det är bara Sverige som lyfts fram som en stark vinnarkandidat. Så säger både spelbolagens odds och experterna. Norge ligger också ganska bra till.

Nielsens röst sliten

Sanna Nielsen har sjungit och minglat mycket sedan hon checkade in i Köpenhamns ESC-bubbla – och det har satt sina spår. I torsdags tvingades sångerskan att ställa in ett uppträdande för att vila stämbanden.

Det återstår att se om rösten orkar hela vägen i finalen, då hon än en gång framför den bitterljuva kärleksballaden ”Undo”, skriven av Fredrik Kempe, David Kreuger och Hamed ”K-One” Pirouzpanah. Svenskan får startnummer 13 i finalen.

Kan bli sjätte vinsten

Skulle Sanna Nielsen stå som slutsegrare i Danmark, blir det Sveriges sjätte vinst i Eurovision Song Contest. Det skulle innebära att endast Irland, med sina sju segrar, har lyckats bättre i ESC genom tiderna.

För svenska delegationens ordförande Christer Björkman är den interna tävlingen på blodigt allvar.

– Som statistiknörd och Eurovision-nörd så är det det första jag tänker på, säger Björkman till Kulturnyheterna, men han påpekar att han skulle bli förvånad om Sverige vinner i år.

Kulturnyheterna direktrapporterar

Förra gången Sverige tog hem segern var med Loreen i Azerbajdzjan 2012. De tidigare vinnarna är Abba (1974), Herreys (1984), Carola (1991) och Charlotte Nilsson (1999).

Finalen i Eurovision Song Contest sänds i SVT1 och i SVT Play klockan 21.00 ikväll. Kulturnyheternas reportrar i Köpenhamn kommer att direktrapportera hela kvällen här på webbsajten och i sociala medier.

Fakta

Ryssland och Ukraina i ESC

  • Ryssland och Ukraina tävlar båda i lördagens final. Tonen har hårdnat mellan de två länderna, eftersom Ryssland har intagit Krimhalvön.
  • I Eurovision Song Contest räknas telefonrösterna från Krim som ukrainska. Det trots att många av halvöns invånare nu ser sig som ryska medborgare.
  • Europeiska tv-unionen EBU som ordnar Eurovision Song Contest har som policy att inte ta ställning i politiska frågor, så chefen Jon Ola Sand poängterar att röstvalet inte ska ses som något ställningstagande i konflikten.

Läs mer om krisen i Ukraina här.

Mer om Eurovision Song Contest

... finns på SVT:s Eurovisionsajt, som du hittar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2014

Mer i ämnet