Foto: Sveriges Riksdag, Nora Lorek/TT

Datorspelssatsning i SD:s skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill i sin skuggbudget för 2017 satsa på datorspel med svenska naturvyer och nordisk historia – för att locka unga ut i naturen.

”Den svenska datorspelsindustrin är vida omtalat och det råder inga tvivel om att Sverige har goda förutsättningar att låta den svenska och nordiska datorspelsbranschen ta stor plats och förmedla fler budskap”.

Sverigedemokraternas skuggbudget föreslår ett upprättande av ett nytt slags spelinstitut med fokus på nordisk historia, mytologi och kulturarv.

– Vi tror att dataspelsbranchen kan funka som länk mellan kulturlivet och det vanliga livet. Vi har en idé om att inrätta ett spelinstitut som främjar datorspelsbranschen och den traditionella kultursektorn, säger partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson.

Främja nordiskt perspektiv

Övriga spelbranschen ska inte inkluderas i det önskade institutets omfång, menar Aron Emilsson. Istället ska institutet premiera spelutveckling där naturvyer och svenska historiska miljöer står högt i kurs.

– Spelbranschen får i stort funka utifrån sina förutsättningar på sitt sätt. Institutet ska ha som prioriterat syfte att genom olika incitament främja spelutveckling utifrån ett nordiskt perspektiv.

Tillgänglighet till naturen

En av anledningarna till förslaget menar Sverigedemokraterna är att tillgängliggöra och skapa intresse för naturen, speciellt för unga. I förslaget finns en pedagogisk syftning som menar att förmedla svensk kultur till målgrupper som annars inte skulle nåtts av den.

– Utgångspunkten är att genom nationella direktiv visa upp natur och kulturarv. Samt stärka ungas tillgänglighet till naturen, naturmiljöer och ett nordiskt perspektiv.

Utöver viljan att satsa på natursköna dataspel i mytologisk tappning, föreslår de också så kallade kulturlotsar med fokus att samordna lokala insatser för att stödja svensk kulturarv. Samt Sverigecenter med syfte att förmedla information om det svenska samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.