Framtiden fortfarande oklar för tidningen 8 sidor. Foto: skärmdump 8sidor.se

SVT kritiserar Kulturdepartementets utredning

Uppdaterad
Publicerad

SVT säger att utredningen om huruvida nyhetstidningen ”8 sidor” platsar inom ramen för public service är undermålig.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att den lättlästa nyhetstidningen ”8 sidor” föreslås bli en del av public service. En utredning tillsattes och under sommaren kom Kulturdepartementet med beskedet att tidningen inte är förenlig med public service-uppdraget.

Men SVT ställer sig kritiska till utredningen som de menar är undermålig.

Genomförts utan sakkunniga

I sitt remissvar skriver SVT att man ”konstaterar att promemorian huvudsakligen genomförts utan kontakter med berörda intressenter och sakkunniga”.

– Den promemoria som skrevs under sommaren har endast haft fokus på frågan om en utgivning av papperstidningen 8 sidor.  Det anser vi vara ett för snävt perspektiv, inte minst i den digitala omvandling media befinner sig i, säger strategichef Jimmy Ahlstrand till SVT:s interntidning.

Jimmy Ahlstrand anser även att utredningen inte behandlat vilka för- och nackdelar det skulle kunna innebära att förlägga verksamheten av den lättlästa nyhetstidningen i ett större redaktionellt sammanhang, likt SVT.

Utredningen ”knappast genomförd”

Även Journalistförbundet riktar i ett remissvar skarp kritik mot  Kulturdepartementets utredning.

”Kulturdepartementet har gjort en mycket snäv tolkning av riksdagens tillkännagivande om att tidningen 8 sidor:s framtid inom ramen för ett public service-uppdrag skulle utredas och kommit till den ganska självklara slutsatsen att utgivning av tidningen inte är förenligt ned nuvarande reglering av public service-verksamheten. Vi konstaterar därför bara att den utredning som riksdagen önskat knappast är genomförd.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.