”Orimligt att Etiopien agerar EU-polis”

Uppdaterad
Publicerad

Traditionell biståndspolitik har alltid gått ut på att hjälpa människor i nöd – att bekämpa fattigdom. Men sedan flyktingkrisen förra hösten har EU:s syn på bistånd förändrats i grunden.

– Hela tanken med detta är ju att stoppa asylsökande från att komma till Europa, säger Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonina.

– Signalen man sänder det är ju att man kan köpa sig fri från ansvar. Man kan lägga över ansvaret för människor som är på flykt på länder längre bort, säger Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare på Läkare utan Gränser.

– Det här handlar om att stävja migrationen till EU-området, att helt enkelt göra det svårare för flyktingar och migranter att komma till EU. Det ska inte användas biståndspengar för det, säger Erik Lysén (internationell chef) Svenska Kyrkan.

Att stävja migration

“Att stävja migration” – alltså att hindra eller motverka migration till Europa – har inte kopplats till bistånd på det sätt som görs nu. Att fattiga länder måste ställa upp på EU:s villkor är nytt.

– Länder som går med på att samarbeta med EU-kommissionen kan få belöningar i form av ökat bistånd, handelslättnader, nya typer av investeringsavtal. Och de som inte samarbetar med EU kan i motsvarande mån bestraffas. Det vill säga det kan bli mindre bistånd eller större problem på handelsområdet och det här är ju någonting helt nytt. Det här är ju väldigt problematiskt och det är en utveckling vi inte alls vill se, säger Erik Lysén Svenska Kyrkan.

Svenska biståndspengar till Etiopiens militär

Varje år tar regeringen tre miljarder kronor av det svenska biståndet och ger till EU.

En del av biståndet går till fonder utan insyn – där pengarna villkoras. Som den nya fonden för Afrika, till exempel, som ska dela ut uppemot 80 miljarder kronor de närmaste åren – och mottagare är länder som Nigeria, Mali och Etiopien.

– Man flyttar EU:s gräns till ett land som Etiopien. Och det är otroligt problematiskt. Med tanke på att Etiopien är en diktatur, där vi har omfattande förtryck, brott mot mänskliga rättigheter, bara under senaste året har 500 människor dött i protester mot regeringens politik. Därför är det helt orimligt att EU låter Etiopien vara EU:s polis, säger Magnus Walan, Diakonia.

– Det handlar om att utbilda och träna militär och polis, gränspoliser, kustbevakning för att kontrollera att så kallade interreguljära migranter inte kommer över till EU-området. Att de håller koll på dem, säger Erik Lysén Svenska Kyrkan.

”Helt oacceptabelt”

EU:s nya hållning har lett till att Läkare utan gränser som första hjälporganisation beslutat att helt sluta ta emot stödpengar från EU. Avtalet med Turkiet och de här nya fonderna med villkorade biståndspengar strider mot hjälporganisationens principer.   

– Vi ser det här som helt oacceptabelt. EU har abdikerat från sitt ansvar vad det gäller att ta emot människor som är på flykt från väpnad konflikt och våldsamheter. Man har fokuserat på att hålla människor borta istället för att ge människor skydd, säger Anna Sjöblom, på Läkare utan Gränser.

Agenda sänds söndag 30 oktober klockan 21.15 i SVT2 och i SVT Play. Titta i efterhand? Klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.