• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

4,5 miljarder i vinst för Handelsbanken

Publicerad

När internationella storbanker har problem passar Handelsbanken på. Med lägre egna upplåningskostnader knycker den svenska banken brittiska kunder.

När stora delar av bankmarknaden krisar har de svenska bankerna, med stabila Handelsbanken i spetsen, ett gyllene läge. Det syns tydligt i Storbritannien där Handelsbankens satsning går lysande. På ett år har halvårsvinsten dubblerats till en halv miljard kronor.

–Vi har lägre kostnader än konkurrenterna, säger vd Pär Boman.

Delårsrapporter juni 2012

Lägre upplåningskostnader

Även i Danmark där många inhemska banker har, eller har haft, problem plockar Handelsbanken marknadsandelar. Också i Norge går banken starkt framåt. Pär Boman konstaterar att räntenettot nu till en tredjedel kommer från verksamhet utanför Sverige och en fjärdedel av resultatet under första halvåret kommer från marknaderna utanför Sverige.

Med fortsatt stabila finanser får banken lägre egna upplåningskostnader än konkurrenterna på de finansiella marknaderna. Det ger fler kunder och högre vinst per lånad krona eller pund.

Så är det gentemot någon bank man som kund borde ha chans att pruta så är det hos Handelsbanken.

Högre vinst

Bankens räntenetto totalt i koncernen, det vill säga skillnaden mellan vad banken tar i ränta och vad pengarna kostar att låna upp, steg med hela 16 procent under andra kvartalet jämfört med för ett år sedan. En effekt av fler kunder, men även högre vinstmarginaler. Det ger förstås högre vinst, 400 miljoner högre till totalt 4,5 miljarder kronor under kvartalet.

–Vi fortsätter att leverera en god och stabil tillväxt, säger Pär Boman.

Samtidigt ligger kostnaderna stilla för tredje kvartalet i rad.

Men trots att resultatet var klart högre än tidigare och bättre än väntat så sjönk aktiekursen sedan konkurrenten SEB lyft förväntningarna efter måndagens starka kvartalsrapport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Delårsrapporter juni 2012

Mer i ämnet